Resolució CLT/147/2025, de 21 de gener, publicada al DOGC número 9336, de 27 de gener de 2025

27/01/2025

Objecte

Aquestes bases tenen com a objecte la concessió de subvencions per a l'organització de festivals, congressos i fires i altres esdeveniments, presencials o en línia, que es facin a Catalunya i que tinguin com a objecte la promoció i la difusió de projectes de contingut cultural digital que promoguin la innovació cultural i creativa.

Als efectes d'aquestes bases s'entén per cultura digital els continguts creatius i artístics en el desenvolupament i manifestació dels quals juga un paper substancial la tecnologia (digital, robòtica, programació i intel·ligència artificial, entre d'altres). Aquesta definició inclou l'art digital i les manifestacions culturals i artístiques d'altres disciplines en les quals la tecnologia és partícip.

Queden exclosos de les subvencions que preveuen aquestes bases:

a) Els esdeveniments dedicats principalment a altres disciplines culturals o àmbits temàtics que inclouen activitats puntuals de cultura digital.

b) Els esdeveniments que tinguin com a objecte la recerca de finançament o les presentacions comercials.

c) Els esdeveniments consistents exclusivament en activitats de formació i de caràcter acadèmic.

d) Els festivals i les mostres audiovisuals que puguin ser subvencionats a través de la línia de subvencions de l'Institut Català de les Empreses Culturals de suport a l'organització a Catalunya de festivals i mostres audiovisuals, així com per a la seva promoció i difusió.

e) Els esdeveniments consistents exclusivament en exposicions d'arts visuals que puguin ser subvencionats a través de les línies de subvencions de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural per a programacions estables d'activitats culturals de caràcter professional en l'àmbit de les arts visuals i de projectes de caràcter professional en l'àmbit de les arts visuals.

f) Els esdeveniments de turisme cultural digital.

Les subvencions que preveuen aquestes bases s'adeqüen al Reglament (UE) núm. 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajuts compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat.

Persones destinatàries

Poden optar a les subvencions:

a) Les empreses, ja siguin persones físiques o jurídiques, amb domicili en un estat membre de la Unió Europea o associat a l'Espai Econòmic Europeu.

b) Les entitats privades sense ànim de lucre, amb domicili en un estat membre de la Unió Europea o associat a l'Espai Econòmic Europeu.

c) Les cooperatives amb domicili en un estat membre de la Unió Europea o associat a l'Espai Econòmic Europeu.

d) Els ens locals de Catalunya i ens públics vinculats o dependents, inclosos els consorcis, les fundacions i les societats mercantils amb capital social aportat íntegrament o majoritàriament per les entitats esmentades.

e) Les universitats públiques i privades de Catalunya.

No poden optar a aquestes subvencions l'Ajuntament de Barcelona ni els ens públics vinculats o dependents.

Requisits i condicions

Per poder optar a les subvencions s'han de complir, a més dels requisits i de les condicions que estableix la base general 4, els següents:

a) L'esdeveniment objecte de la subvenció s'ha de dur a terme durant l'any de la concessió de la subvenció.

b) La celebració de l'esdeveniment s'ha de dur a terme a Catalunya. Als efectes d'aquestes bases, s'entén que l'activitat en línia es fa a Catalunya quan la seva organització o el seu espai programador són a Catalunya.

c) S'han de mantenir les condicions de treball pertinents del personal laboral, d'acord amb la normativa laboral i social aplicable.

Despeses subvencionables

Es consideren despeses subvencionables:

a) Les despeses de contractació de subministraments i serveis externs, necessaris per a l'organització de l'esdeveniment objecte de subvenció, incloent-hi:

- L'adquisició de materials i béns fungibles específics per al desenvolupament de l'esdeveniment.

- El lloguer de material i d'equips tècnics específics per al desenvolupament de l'esdeveniment.

- El lloguer d'espais diferents de la seu que tingui l'entitat o ens sol·licitant quan es destini exclusivament a l'esdeveniment objecte de subvenció.

- La contractació de serveis per al correcte desenvolupament de l'esdeveniment.

b) En el cas que el sol·licitant sigui una empresa, ja sigui persona física o jurídica, o una entitat privada sense ànim de lucre o una cooperativa: les despeses de personal i de direcció de l'organització, incloent-hi els salaris i les cotitzacions a la Seguretat Social dels treballadors, sempre que siguin contractats per a l'organització de l'esdeveniment o, en el cas de formar part de la plantilla de manera permanent, dediqui part del seu temps de treball en l'organització de l'esdeveniment objecte del projecte. En aquest darrer cas la despesa serà subvencionable en la proporció corresponent a la dedicació a l'organització de l'esdeveniment objecte de la subvenció.

c) Les despeses de desplaçament, allotjament (amb un màxim de 120 euros per persona i dia) i manutenció (amb un màxim de 38 euros per persona i dia), així com honoraris i caixets dels ponents i artistes que participin en l'esdeveniment. En les despeses de desplaçament, en cap cas s'accepten els bitllets de classes preferents. En el cas de desplaçaments en vehicle, s'accepta una despesa de 0,30 euros per quilòmetre i el cost dels peatges de les persones participants esmentades. La benzina està inclosa en el preu del quilometratge. Aquests imports s'actualitzen si es modifiquen els imports que determina la normativa que regula les indemnitzacions per raó del servei en l'àmbit de la Generalitat de Catalunya, i la convocatòria corresponent ha d'incloure els nous imports actualitzats.

d) Les despeses de promoció, difusió i publicació de l'esdeveniment en diferents suports (anuncis en mitjans, edició de materials impresos, publicacions digitals, pàgines web o aplicacions mòbils, entre d'altres).

Les despeses anteriors s'han de fer en el període comprès entre l'1 de juliol de l'any anterior al de la concessió de la subvenció i l'any de concessió de la subvenció.

No es considera despesa subvencionable el material inventariable: adquisició d'equips informàtics i tècnics, maquinària, mobiliari, així com d'altres que incrementin el patrimoni del beneficiari.

L'import de les despeses de direcció i personal en plantilla dedicat a l'organització de l'esdeveniment no pot superar el 30 % respecte al pressupost total de l'esdeveniment.

En el cas que el sol·licitant sigui un ens local o un ens vinculat o dependent, l'execució de l'activitat subvencionada pot ser subcontractada en la seva totalitat en els termes que estableixen l'article 29 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i la base general 6.6.

Quantia

L'import màxim de la subvenció és de 120.000,00 euros, i no pot superar el 50 % del cost de l'esdeveniment. En cas que es percebin altres ajuts públics per aquest esdeveniment, el total d'ajuts públics no podrà superar el 80 % del cost de l'esdeveniment.

5.2 Per determinar la quantia de les subvencions, a més del que es disposa a la base general 5.7, es té en compte l'import sol·licitat.

Documentació que cal presentar amb la sol·licitud

En el moment de presentar la sol·licitud cal aportar, a més de la documentació que preveu la base general 8, segons els models facilitats, la declaració responsable que consta al formulari de sol·licitud, segons la qual l'empresa o entitat sol·licitant manté les condicions de treball pertinents del personal laboral, d'acord amb la normativa laboral i social aplicable.

Criteris de valoració

Els projectes es valoren d'acord amb els criteris següents:

a) Qualitat artística, tecnològica i innovació de les activitats programades: fins a un màxim de 2,50 punts.

b) Interès i importància de l'esdeveniment per al desenvolupament i la difusió a Catalunya de la cultura digital i de les empreses, entitats i artistes vinculats a aquesta, així com la inclusió dins el projecte de col·laboracions i sinergies amb altres organitzacions, esdeveniments i projectes: fins a un màxim de 2,00 punts.

- Interès, importància i impacte de l'esdeveniment en el desenvolupament i difusió a Catalunya de la cultura digital: 1,50 punts.

- Participació en l'esdeveniment d'altres projectes, esdeveniments i entitats en l'àmbit de la cultura digital: 0,50 punts.

c) Presència de creació o participació d'artistes o ponents residents a Catalunya i de programació d'activitats de producció catalana, enteses com les produïdes per empreses o entitats amb domicili social o establiment permanent a Catalunya: fins a un màxim d'1 punt.

- 40 %, com a mínim, de presència de creació o participació d'artistes o ponents residents a Catalunya: 0,50 punts.

- 40 %, com a mínim, de programació d'activitats de producció catalana: 0,50 punts.

d) Trajectòria de l'esdeveniment: fins a un màxim de 0,50 punts.

- Experiència en l'organització d'edicions anteriors del festival, fira, congrés o altre esdeveniment objecte de la sol·licitud. En el cas dels esdeveniments de nova creació, experiència de l'equip organitzador en esdeveniments similars al projecte presentat i trajectòria de l'equip organitzador: fins a un màxim de 0,25 punts.

- Evolució de l'impacte de l'esdeveniment (creixement d'espai, expositors i públic): fins a un màxim de 0,25 punts.

e) Viabilitat econòmica del projecte: fins a un màxim d'1,50 punts:

- Finançament previst al marge de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, ja sigui per patrocinadors privats o per ingressos propis en el finançament de l'esdeveniment. La valoració de la viabilitat econòmica del projecte s'atorgarà de manera proporcional a la seva capacitat de finançament (fins a 1 punt). La puntuació d'1 punt s'atorga al projecte amb major percentatge de finançament previst al marge de l'OSIC, i la resta es pondera a partir d'aquesta.

- Valoració de l'equilibri i proporció dels diferents conceptes del pressupost i la seva correspondència amb el projecte: fins a un màxim de 0,50 punts.

f) Pla de captació de públic i pla de comunicació detallat, adequat i coherent amb el projecte amb especial atenció a la innovació en les accions de comunicació, màrqueting i accessibilitat al consum cultural: fins a un màxim de 0,50 punts.

- Disposició d'un pla de captació de públics: fins a un màxim de 0,30 punts.

- Disposició d'un pla de comunicació i innovació de les accions previstes: fins a un màxim de 0,20 punts.

g) Dur a terme els esdeveniments fora de la ciutat de Barcelona per difondre, fomentar i promoure la cultura digital arreu del territori: fins a un màxim de 0,50 punts.

- Si l'esdeveniment s'organitza exclusivament en format presencial i fora de la ciutat de Barcelona: 0,50 punts.

- Si l'esdeveniment s'organitza en format híbrid o exclusivament en línia (streaming): fins a 0,25 punts. En el cas d'esdeveniments híbrids, la valoració resultarà del percentatge d'actuacions ofertes en línia sobre el total de la programació de l'esdeveniment.

- Si l'esdeveniment s'organitza a la ciutat de Barcelona: 0 punts.

h) Foment de la igualtat de gènere. Es valora que hi hagi com a mínim un 50 % de dones artistes o ponents en el conjunt de la programació de l'esdeveniment: 0,50 punts.

i) Disposició d'un protocol guia d'abordatge de les violències masclistes i LGBTI-fòbiques per a l'esdeveniment i/o la disposició d'un punt lila de sensibilització i atenció als i a les participants de l'esdeveniment: 0,20 punts. S'entén per punt lila aquell espai que ofereix informació per sensibilitzar contra les violències masclistes i dona resposta a les necessitats de qui pateix una agressió sexista, posant en marxa els protocols establerts.

j) Utilització del català o de l'occità en l'esdeveniment: fins a un màxim de 0,60 punts.

- Utilització del català o de l'occità en el web de l'esdeveniment: fins a un màxim de 0,10 punts.

- Utilització del català o de l'occità en les accions de comunicació de l'esdeveniment: fins a un màxim de 0,10 punts.

- Utilització del català o de l'occità com a llengua vehicular majoritària en la programació de l'esdeveniment: fins a un màxim de 0,40 punts.

k) Disposar d'un programa educatiu (recursos o propostes adreçades a infants, joves i a la comunitat educativa) vinculat a l'esdeveniment objecte de la subvenció: fins a 0,20 punts.

Proposta provisional de concessió, reformulació i presentació de documentació addicional

Les persones proposades com a beneficiàries de les subvencions en la proposta provisional de concessió han de presentar, juntament amb la documentació que disposa la base general 12.5, la documentació d'acceptació de la subvenció.

Les persones proposades com a beneficiàries poden presentar la reformulació del projecte i del pressupost per adaptar-los a la subvenció proposada per l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural si el seu import és inferior al que s'ha sol·licitat a l'Oficina, en els termes que estableix la base general 12.4.

Justificació

Els ens locals i els altres ens públics subjectes a Intervenció han de presentar, a més de la documentació que preveu la base general 17.1.b) (declaració responsable de la Intervenció), la memòria explicativa de l'execució del projecte i la liquidació de la despesa del projecte segons els models normalitzats que estableixi l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural.

La resta d'entitats beneficiàries han de presentar un compte justificatiu d'acord amb les bases generals 17.1.c) (compte justificatiu sense aportació de justificants de despesa) o 17.1.d) (compte justificatiu amb aportació d'informe d'auditor), en funció de l'import de la subvenció.

S'ha de presentar la documentació justificativa abans del darrer dia hàbil de gener de l'any següent al de concessió de la subvenció.

En tots els casos, el compte justificatiu també ha d'incloure el material relacionat amb el programa de promoció i difusió (catàlegs, programes, fulls de mà i espots promocionals, com també enllaços o documentació acreditativa de la campanya digital) així com un enllaç als vídeos resums dels esdeveniments.

Altres obligacions de les persones beneficiàries

A banda de les obligacions que estableix la base general 18, les persones beneficiàries de la subvenció han d'informar a la Direcció General d'Innovació i Cultura Digital mitjançant el correu innovacio.cultura@gencat.cat, amb una setmana d'antelació, de les rodes de premsa, de les campanyes en mitjans de comunicació digital i xarxes socials i dels actes promocionals relacionats amb l'esdeveniment subvencionat, així com dels actes d'inauguració i clausura.

Revocació

A més de les causes de revocació de les subvencions que preveu la base general 20, l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural pot exigir la revocació de les subvencions quan l'empresa o entitat sigui sancionada per una infracció administrativa o falta penal o delicte en l'àmbit laboral o social mitjançant una resolució administrativa ferma o una sentència judicial ferma.