Acord GOV/182/2025, de 15 de juliol, publicat al DOGC núm. 9456, de 17/07/2025

17/07/2025

- Objecte

El Govern ha aprovat l’estratègia de suport a la modernització i condicionament de les instal·lacions esportives de Catalunya, que inclou una diagnosi de l’estat i distribució territorial de les instal·lacions públiques, l’impuls d’un pla de xoc inicial per a actuacions urgents i l’actualització del Pla director d’Infraestructures Esportives de Catalunya (PIEC). Així mateix, s’ha aprovat destinar 120 milions d’euros durant el període 2025-2029 per executar l’estratègia.

L’objectiu d’aquesta actuació és garantir la qualitat, la seguretat, l’accessibilitat, l’eficiència i la sostenibilitat de les instal·lacions esportives públiques del país, moltes de les quals estan envellides i presenten deficiències importants.

El Departament d’Esports coordinarà i executarà el projecte, en col·laboració amb el món local i els departaments competents, al voltant de tres actuacions principals:

- Diagnosi de l’estat i distribució territorial de les instal·lacions esportives públiques, que permetrà identificar mancances, obsolescències i desigualtats d’accés.

- L’impuls d’un pla de xoc inicial, adreçat a actuacions urgents.

- L’actualització del Pla director d’Infraestructures Esportives de Catalunya (PIEC).

L’estratègia s’adreça inicialment a les instal·lacions esportives públiques de titularitat municipal, especialment aquelles que presten serveis de caràcter comunitari, escolar, federatiu o de promoció de la salut, dins la Xarxa Bàsica d’Equipaments Esportius de Catalunya.

Amb la dotació de 120 milions d’euros en el període 2025-2029, aquesta estratègia preveu la renovació i rehabilitació de pavellons, piscines, camps i sales dins de la Xarxa Bàsica d’Equipaments Esportius de Catalunya mitjançant:

- La millora de l’accessibilitat, la seguretat, la sostenibilitat energètica i la funcionalitat.

- La implantació de sistemes de gestió intel·ligent i digitalització d’instal·lacions.

- El suport als municipis amb menys capacitat tècnica o financera.

L’estratègia parteix d’un procés participatiu amb ajuntaments, consells comarcals, diputacions i els agents del sistema esportiu català, i estableix com a eix central l’equitat territorial en l’accés a infraestructures de qualitat. Es preveuen línies de suport econòmic, assistència tècnica i mecanismes de cooperació interinstitucional.

Així mateix, es promourà la col·laboració amb altres iniciatives públiques com el Pla únic d’obres i serveis de Catalunya (PUOSC), amb el qual es coordinaran els criteris d’elegibilitat, concurrència i seguiment dels ajuts.

L’estratègia està concebuda com un full de ruta estructurat, alineat amb el PUOSC, la normativa sectorial i amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030, vinculats amb la salut i el benestar, la igualtat de gènere, la reducció de les desigualtats, les ciutats i comunitats sostenibles i l’acció climàtica.