L'anomenat FLA Social, previst per a les comunitats autònomes, permetrà les entitats locals cobrar els convenis i transferències que aquestes els deguin per la prestació de serveis socials i pel pagament als proveïdors dels esmentats serveis. Si les comunitats autònomes no s'adhereixen a aquest mecanisme per efectuar els pagaments pendents, serà l'Estat qui pagui els deutes, retenint els recursos del sistema de finançament autonòmic

10/02/2015

El Fons Social és un dels compartiments del Fons de Finançament a Comunitats Autònomes la dotació del qual finançarà el pagament de les obligacions pendents amb les entitats locals que no siguin vençudes, líquides i exigibles a 31 de desembre de 2014, i que derivin de convenis subscrits en matèria de despesa social i d'altres transferències en aquesta matèria.

Terminis de subministrament i comprovació de la informació sobre obligacions pendents de pagament

Tant si la Comunitat Autònoma s'adhereix al Fons Social, com si decideix no fer-ho, disposa d'un termini de 15 dies (des del 2 de febrer fins al proper dia 16, inclòs) per remetre al Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques (MINHAP), a través de la plataforma telemàtica, la relació d'obligacions pendents de pagament a les Entitats Locals que s'ajustin als criteris assenyalats (vençudes, líquides i exigibles a 31 de desembre de 2014 i que derivin de convenis subscrits en matèria de despesa social i d'altres transferències en aquesta matèria).

El MINHAP realitzarà comprovacions fins al dia 19. Després, d'acord al procediment previst per al subministrament d'informació, les Entitats Locals tindran del 20 al 27 de febrer de 2015, inclusiu, per accedir a la relació d'obligacions pendents de pagament subministrada per la Comunitat Autònoma al Ministeri i sol·licitar-li la inclusió d'aquelles altres obligacions que entenguin que es troben pendents de pagament o la modificació de les incloses.
 
Si la Comunitat Autònoma està adherida al Fons Social, té fins al 15 de març per actualitzar la relació d'obligacions pendents a través de la plataforma telemàtica. Posteriorment, i després de les comprovacions i solucions d'errades que faci el MINHAP, l'Estat concertarà les operacions de crèdit amb les CCAA. Finalment, l'Institut de Crèdit Oficial serà qui materialitzi els pagaments, segons la relació remesa pel MINHAP.
 
En el cas que la CCAA no estigui adherida al Fons Social, el termini para enviar al Ministeri la relació actualitzada d'obligacions amb les Entitats Locals s'allargarà fins al 30 d'abril. Atenent les obligacions pendents de pagament certificades s'iniciarà el procediment de retenció o deducció a les CCAA en aquesta situació, dels seus recursos del Sistema de Finançament per pagar aquests deutes.

Procediment aplicable per a convenis o delegació de competències amb garantia de pagament entre la CCAA i l'Entitat Local posteriors a 1 de gener de 2015

Si la Comunitat Autònoma i l'Entitat Local subscriuen un conveni de col·laboració, o si es produeix una delegació de competències a partir de l'entrada en vigor de l'LRSAL, és d'aplicació l'article 57 bis de la citada LRBRL, que preveu que tota delegació de competències o convenis que impliquin obligacions financeres o compromisos de pagament a càrrec de las Comunitats Autònomes, ha d'incloure "una cláusula de garantía del cumplimiento de estos compromisos consistente en la autorización a la Administración General del Estado a aplicar retenciones en las transferencias que les correspondan por aplicación de su sistema de financiación”. La citada clàusula "deberá establecer, en todo caso”, els terminis per a la realització dels pagaments compromesos i per a la reclamació por part de l'Entitat Local en cas d'incompliment.

El procediment a seguir per a l'aplicació del Fons Social en aquest cas preveu que, en el termini que determini el MINHAP (entre l'1 i el 16 de febrer de cada any, ambdós inclosos, en qualsevol cas), les CCAA hauran de remetre al Ministeri, a través de la plataforma telemàtica, la relació d'obligacions pendents derivades de la delegació de competències en matèria de despesa social, i de convenis subscrits en aquesta maèeria el compliment de la qual hagi estat reclamat per les Entitats Locals, per l'import que la Comunitat Autònoma consideri conforme. Podran incloure's també altres obligacions no reclamades.
 
Una Ordre Ministerial establirà la posada en marxa del procediment de retenció, començant per fixar la data límit per remetre les obligacions pendents de pagament per, a partir d'aquí, ajustar les dates dels terminis corresponents a la comprovació per part del MINHAP de les esmentades obligacions (cinc dies naturals), la seva verificació per part de les Entitats Locals (quinze dies naturals) o la corresponent actualització des de les CCAA (uns altres quinze dies naturals).
 
Posteriorment, l'import serà deduït o retingut del Sistema de finançament i el seu pagament a les Entitats Locals serà gestionat per l'Administració General de l'Estat.

Registre Electrònic de Convenis entre Comunitats Autònomes i Entitats Locals
 
Mitjançant el Reial Decret-llei 17/2014 aprovat es crea un registre electrònic de convenis subscrits entre Comunitats Autònomes i Entitats Locals que impliquin obligacions financeres o compromisos de pagament a càrrec de les Comunitats Autònomes, d'acord amb l'article 57bis de la Llei 7/85, de 2 d'abril, que es configura com un registre públic administratiu depenent de la Secretaria d'Estat d'Administracions Públiques.

L'interventor local aportarà el text del conveni i sol·licitarà la inscripció en el registre electrònic de la subscripció, pròrroga i extinció, dels convenis en el termini de quinze dies des que succeeixi el fet inscrivible.

La manca d'inscripció del conveni per part de l'interventor local en aquest registre serà causa de resolució del conveni i les obligacions pendents de pagament derivades d l'esmentat conveni no podran satisfer-se d'acord amb el procediment de retenció de recursos previst al Reial Decret-llei.

Pel que fa a la inscripció dels convenis vigents al registre electrònic de convenis entre Comunitats Autònomes i Entitats Locals, l'interventor de l'Entitat Local, en el termini de sis mesos, a comptar des de l'entrada en vigor del Reial Decret-llei, sol·licitarà la inscripció en aquest registre dels convenis en matèria de despesa social que es trobin vigents en el moment de l'entrada en vigor del reial decret-llei. La seva manca d'inscripció tindrà les conseqüències previstes a l'article 55.3 de l'RD-L. La inscripció de la resto dels convenis se sol·licitarà en el termini de nou mesos a comptar des de l'entrada en vigor del Reial Decret-llei.