En una compareixença al Parlament de Catalunya






25/03/2015

Actualment, el Parlament està tramitant el Projecte de llei de simplificació de l'activitat administrativa de l'Administració de la Generalitat i dels governs locals de Catalunya i d'impuls de l'activitat econòmica. Per aquest motiu, el dimecres 25 de març, el secretari general de l'FMC, Juan Ignacio Soto Valle, va comparèixer al Parlament, a la Comissió d'Afers Institucionals, per donar l'opinió de la Federació i formular propostes que els grups parlamentaris puguin recollir i incorporar en el text final de la llei.
 
En la seva intervenció va destacar que la Federació de Municipis de Catalunya participa dels objectius de modernització i simplificació de la UE lligats al desenvolupament econòmic i a la competitivitat i, per tant, recolza les iniciatives ben guiades per assolir-los, afegint que: "la simplificació administrativa -com la modernització- no són neutres. Així que la desregulació focalitzada en clau municipal ha d’encertar en no contribuir a minvar el camp de joc dels governs locals. Un camp de joc que com vostès saben ha estat força reduït per l'LRSAL. En aquest sentit, volem destacar que aquest projecte de llei es tramita –i per la via d’urgència– quan els Governs Locals de Catalunya no disposen encara d’una llei de governs locals ajustada a l’Estatut de 2006 i a l’alçada del seu reforçament competencial; ni tampoc d’una llei d’hisendes locals que clarifiqui i consolidi la seva autonomia financera".
 
Va continuar la seva compareixença afirmant que aquest context de feblesa condicionarà l'encert del projecte: "el procediment per a la suspensió de determinats serveis per part de els entitats locals, previst al llarguissim article 19 del projecte enforteix l'LRSAL". També va apuntar que si el que es pretén és que l’exercici d’una competència atribuïda per llei sectorial no comporti un deteriorament de la situació econòmica i financera de l’entitat local de forma que provoqui un incompliment dels objectius d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, hauria de modificar-se el redactat.
 
Va acabar la seva intervenció apuntant que entenem que les administracions amb competències instrumentals de suport als ens locals -especialment les diputacions pels recursos de què disposen- haurien de tenir un compromís més fort d'implicació en aquest projecte.
 
I una reflexió final: "La planificació, l’avaluació i el control són encara àmbits de l’activitat del nostre sector públic en els quals queda molt camí per recórrer i qualsevol iniciativa de liberalització -i aquesta ho és- ho hauria de tenir en compte".