La programació de les sessions va ser la següent: Girona, 4 de maig; Lleida, 6 de maig; i Tarragona, 8 de maig, i són una extensió al territori de la que es va celebrar a Barcelona els dies 21 i 22 d'abril, per analitzar els instruments, principis i valors que incorpora la Llei de la transparència






11/05/2015

Els destinataris de les jornades eren principalment electes i personal directiu i tècnic al servei de l’administració local. La direcció anirà a càrrec de la doctora Judith Gifreu i Font, professora titular de dret administratiu i directora de la Càtedra Enric Prat de la Riba d’Estudis Jurídics Locals, UAB.

La regeneració democràtica és un dels grans reptes que han d’afrontar els governs locals del segle XXI. La societat demanda més transparència, integritat, participació i col·laboració ciutadanes als representats i empleats públics com a reacció davant els dèficits democràtics existents. En aquest sentit, la Llei catalana 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern vol impulsar una renovació dels valors públics per restablir la confiança de la ciutadania en les institucions. El seu àmbit subjectiu d’aplicació són les administracions públiques catalanes –el que inclou els ens locals i els seus organismes i entitats dependents o vinculats– però també els agents privats que desenvolupen activitats o serveis públics o d’interès públic.

Pel que afecta al món local, l’objectiu d’aquesta norma és acabar amb l’opacitat de les actuacions administratives i afavorir una actitud proactiva dels governs locals en relació amb el subministrament de documentació i dades públiques i el foment dels processos participatius, a més de reconèixer a les persones un dret a accedir a la informació pública respecte de les dades no publicades, amb la correlativa obligació dels governs locals de resoldre totes les sol·licituds plantejades –i d’aplicar el silenci positiu, en cas de no fer-ho–.

L’exercici d’aquest dret subjectiu, que no requereix motivació, es salvaguarda mitjançant l’establiment d’un sistema de garanties que incorpora un règim de reclamació específic. Per fer efectiu aquest nou model de governança pública transparent, la llei regula un portal web de la transparència, gestionat per l’Administració de la Generalitat, on caldrà publicar la informació de diversa naturalesa amb rellevància pública, a nivell d’organització, funcionament, presa de decisions i gestió dels recursos públics, per tal que el ciutadà pugui avaluar l’activitat pública. Aquest portal és l’instrument bàsic i general per facilitar a la ciutadania la informació integrada de totes les administracions, inclosa la dels governs locals, els quals poden disposar alhora dels seus propis portals de transparència.

L’establiment d’uns principis de bon govern, que promoguin la integritat pública i un comportament ètic i exemplar dels empleats i responsables públics per tal de lluitar contra la corrupció i les conductes irregulars constitueix l’altre gran eix de la norma. Cal destacar que aquesta Llei regula per primera vegada a l’Estat espanyol el sector lobbista, establint la creació d’un registre únic, per donar a conèixer les persones i organitzacions que porten a terme activitats susceptibles d’influir en la presa de decisions públiques, i l’elaboració d’un codi de conducta, de desenvolupament reglamentari, al que s’hauran de subjectar aquests grups d’interès.

Les previsions de la Llei 19/2014 són aplicables als governs locals a partir del mes de juliol de 2015, llevat de les obligacions sobre publicitat activa, que ho seran el gener de 2016 (disposició final quarta de la Llei). Atesa la imminència de l’entrada en vigor de la Llei, aquesta Jornada es proposa analitzar els instruments, principis i valors que incorpora, amb la finalitat de proposar recomanacions per a la seva implantació en el règim organitzatiu i competencial dels governs locals.