La sessió especial, inclosa dins les activitats del Seminari de Dret Local de la Federació de Municipis de Catalunya, es va celebrar el dijous 20 de novembre, a l'Auditori de Barcelona, amb la presència de més de 800 assistents






23/11/2015

El BOE de 2 d’octubre va publicar les lleis 39/2015, d’1 d’octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques, i 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic.

Tot que no entraran en vigor fins d’aquí a un any, la Federació de Municipis va considerar que podia resultar molt útil de fer una primera anàlisi de les seves principals novetats, especialment si tenim en compte que en alguns casos requeriran un temps i uns esforços considerables de preparació.

És per aquest motiu que el divendres 20 de novembre, amb la presència de 800 assistents, va tenir lloc aquesta sessió especial, inclosa dins les activitats del Seminari de Dret Local que organitza l'FMC.

En la sessió inaugural, el president de l'FMC, Xavier Amor, va estar acompanyat de M. Petra Sàiz, presidenta del CSITAL de Catalunya; Xavier Forcadell, coordinador general de la Diputació de Barcelona; i el secretari general de l'FMC, Juan Ignacio Soto.

El president de l'FMC, en la seva intervenció, va destacar que el gran nombre d'assistents a aquest acte confirma l'encert d'aquesta iniciativa, que reforça una de les senyes d'identitat i d'utilitat de l'FMC: formació útil i estar preparats davant de qualsevol canvi normatiu que afecti el món local.

Va afirmar també que "les lleis de procediment administratiu i règim jurídic del sector públic que avui debatem no són iniciatives legislatives aïllades; formen part dun context de reformes que amb més o menys encert, obeeixen a una profunda reforma del sector públic europeu, unes reformes que no tenen pas enrere, i a les que haurem d'afrontar".

Xavier Amor va continuar dient que "hem dintentar que el dret a la bona administració, que a poc a poc sestà obrint pas en el sistema normatiu europeu, sigui no només un recurs retòric i passi a constituir un element de seguretat i de confiança dels ciutadans en les seves institucions democràtiques.

En acabar, va remarcar que "tots els que avui assistiu a aquesta sessió teniu un paper rellevant, molt rellevant, per fer les coses bé, amb rigorositat, i per ajudar a fer els canvis i les transformacions que la societat demanda, dacord amb les regles de lestat de dret. LFMC hi será sempre, sempre ens trobareu".

El president de l'FMC finalment va recordar que "des de la Federació de Municipis, i ara també des del nou govern de la FEMP -en el qual hi participem i forment part- farem un tomb a aquesta reforma tan negativa. Estic segur que avui aclarirem molts dubtes que ens aniran molt bé als ajuntaments de Catalunya."

A continuació va tenir lloc una petita introducció, a càrrec de Josep Mir, professor de Dret Administratiu UPF. Seguidament, Oriol Mir, catedràtic acreditat de Dret Administratiu UB va parlar sobre procediment administratiu. Clara Velasco, agregada acreditada de Dret Administratiu UPF, va intervenir tractant sobre l'administració electrònica.

En la segona part de la sessió, Luciano Parejo, catedràtic de dret administratiu de la Universitat Carlos III, va tractar sobre els drets i deures de la ciutadania i de les persones interessades en relació amb les administracions públiques. Finalment, Mercedes Fuertes, catedràtica de Dret Administratiu de la Universitat de León, va basar la seva intervenció en l'organització i les relacions interadministratives.