Eduard Rivas, vicepresident de l'Àmbit de Bon Govern i Innovació Democràtica de l'FMC i alcalde d'Esparreguera ha intervingut en la inauguració d'aquesta jornada, celebrada el dijous 21 d'abril, com a representant de l'FMC






21/04/2016

La jornada, organitzada pel Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya, estava adreçada a professionals dels diferents òrgans de control intern i extern del sector públic, professionals d'àmbits de control d'entitats i empreses públiques i auditors i personals de firmes d'auditoria interessats en col·laborar en el control del sector públic.

En la inauguració, a part d'Eduard Rivas, també hi han participat el conseller de Justícia de la Generalitat, Carles Mundó; el  president del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya, Daniel Faura; el president de la Comissió del Sector Públic de l'Instituto de Censores Jurados de Cuentas de España, Pere Ruiz; i l'alcalde de Sant Climent de Llobregat i membre del Comitè Executiu de l'ACM, Isidre Riera.

En el decurs de l'acte, s'han tractat, entre d'altres qüestions, el paper del sector públic en l'economia actual, els futurs canvis normatius i els efectes de la Llei de transparència en el sector públic. També ha tingut lloc una taula rodona sobre el marc de control del sector públic.

Eduard Rivas, en la seva intervenció, ha destacat el repte ambiciós que engloba tots els nivells de govern: l'arrelament de les normes de transparència en el nostre sector públic, especialment en el sector local. "Aquest repte, que ara té un creuament estratègic amb la implantació de la finestreta única empresarial o amb l'entrada en vigor de les directives de contractació, ens ha de servir per construir un sector públic competitiu, capaç de generar desenvolupament i ocupació: aquest és el repte de l'Estratègia UE 2020".

Ha continuat la seva intervenció dient que aquest repte requereix unes institucions fortes, íntegres, capaces i fiables en termes de confiança ciutadana i qualitat democràtica. "El bon govern no es pot entendre sense un dels seus elements bàsics: la transparència i el control i el retiment de comptes".

"Necessitem bons governs, i un bon govern és inconcebible sense una bona administració". Per acabar, ha dit que des de la Federació de Municipis  de Catalunya suggerim tres punts per a la reflexió: el control economico-financer del sector públic com a equivalent o indissociable a la garantia de la transparència; que el paper dels òrgans de control intern i de control extern és clau en el futur del control economico-financer del sector públic, i finalment, que és necessari un compromís de les firmes privades d'auditoria com a coadjuvants dels òrgans de control del sector públic per a l'execució d'auditories públiques incloses en els plans anuals d'auditoria.