Dilluns 26 de setembre, al Parlament, va comparèixer com a representant de l'FMC el catedràtic Javier Martín Vide, coordinador del Grup d’Experts del Canvi Climàtic de Catalunya, per informar del posicionament de l'FMC en relació a aquest projecte de llei






26/09/2016

Javier Martin Vide va comparèixer a la Ponència del Parlament de Catalunya que ha d'elaborar l'informe del Projecte de llei del canvi climàtic, en representació de la Federació de Municipis de Catalunya. Javier Martín és catedràtic de Geografia Física de la Universitat de Barcelona, coordinador del Grup d’Experts del Canvi Climàtic de Catalunya (GECCC), coordinador científic de l’Observatori Metropolità del Canvi Climàtic (METROBS) i coordinador Científic del tercer Informe del Canvi Climàtic de Catalunya.

A continuació, resumim de la intervenció de Javier Martín Vide el més destacat:

Des de la Federació de Municipis de Catalunya valorem positivament la decisió de plantejar i aprovar una Llei sobre canvi climàtic a Catalunya, atesa la gravetat i complexitat del problema del canvi climàtic i la importància d’actuar tant a nivell regional com local en la mitigació o reducció de les emissions dels gasos d’efecte hivernacle, causa principal del fenomen, i en l’adaptació a les noves condicions climàtiques, i ambientals, socials i econòmiques derivades d’elles.

Considerem així mateix, meritori l’esforç fet per a la identificació de les diferents àrees i sectors de possible afecció i aplicació de la Llei, així com la seva exhaustivitat. Igualment, valorem de forma positiva l’esforç d’integrar el Projecte de llei en els diferents àmbits de l’administració i socioeconòmics, tractant-se d’una problemàtica reconeguda com a transversal. No obstant això, advertim de la ingerència de l’articulat en sectors productius sensibles i en processos ja regulats, i en particular en l’àmbit municipal, la qual cosa pot causar conflictes d’interessos o de competències, o limitar de forma substancial la seva aplicació real.

L'FMC també valora positivament les referències en el Projecte de llei als ens locals i municipals, reconeguts internacionalment com a claus en l’aplicació efectiva de les accions de mitigació i en la presa de les mesures d’adaptació al canvi climàtic.

Al respecte de la coordinació entre el govern autonòmic i els governs locals de Catalunya, considerem que la llei ha de contemplar específicament eines i un òrgan col·legiat de coordinació per tal que les polítiques i accions siguin realment efectives, no es dupliquin i no entrin en conflicte entre elles. Es manifesta l’acord total que la responsabilitat en l’assoliment dels objectius de la Llei ha de ser "compartida pel conjunt del govern de la Generalitat de Catalunya, dels ens locals, dels sectors productius, dels agents polítics, socials i econòmics, així com de la ciutadania en general”.

Tanmateix, des de l'FMC estem d’acord en què al Consell Català del Clima hi hagi representants de "les entitats i les associacions més representatives del món de l’administració local".

Atès que molts municipis, especialment els més grans tenen una àmplia experiència en temes de difusió del coneixement i sensibilització en l’àmbit de la sostenibilitat i el canvi climàtic, des de l'FMC proposem afegir una referència al món municipal, quant a les tasques esmentades al text dels articles 50.2 i 50.3. I, finalment, també proposem incloure al text de la llei, una referència explícita a l’Observatori Metropolità del Canvi Climàtic (METROBS) de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, fòrum d’intercanvi científic i de coneixement entre el món de la ciència del canvi climàtic i els municipis.