Santiago Macip, coordinador de la Permanent de Salut de l’Àmbit de Drets Socials de l’FMC i tinent d’alcalde de Pineda de Mar, ha comparegut aquesta tarda al Parlament per tal d’expressar el posicionament de l’FMC davant la proposició de llei que regula les associacions cannàbiques, des de la perspectiva de la salut pública i en el marc de les polítiques de reducció de danys






21/11/2016

La Comissió de Salut de la Federació de Municipis de Catalunya ja es va manifestar en el mandat anterior favorable a una regulació de les associacions cannàbiques i els seus clubs socials considerant que l’abordatge del consum de drogues s’ha de fer seguint models de gestió de riscos i reducció de danys.

D’acord amb l’article 20 d’aquesta proposició de llei, els ajuntaments i entitats locals de Catalunya autoritzaran l’exercici de les activitats de les associacions de persones consumidores de cànnabis.

Santi Macip, en la seva intervenció, ha instat el Govern de la Generalitat a una regulació del comerç i el consum de cànnabis, amb caràcter interdepartamental –salut, interior, justícia, governació i economia-, que doti de seguretat jurídica a consumidors i administracions.

La Federació de Municipis de Catalunya considera que la Generalitat ha d’abordar la situació d’alegalitat dels consumidors madurs, lliures i responsables, i resoldre amb l’Estat una revisió del marc normatiu relatiu als estupefaents –regulació de l’autocultiu i distribució per a l’autoconsum de cànnabis-. D’altra banda, creiem també que la iniciativa regulatòria s’ha de fer des d’una perspectiva de salut pública i en el marc de programes de prevenció d’addiccions i dissuasió de consums insegurs i de risc i, necessàriament, amb criteris homogenis i directrius úniques a tot Catalunya: "La Generalitat no pot centrifugar en l’Administració local les seves responsabilitats sobre la regulació d’una substància estupefaent com el cànnabis, amb implicacions sobre la seguretat ciutadana i la salut pública”.

Cal, també, diferenciar la regulació del cànnabis terapèutic de l’ordenació de les associacions d’autoconsum amb finalitat lúdica o recreativa. L’FMC considera que l’Administració sanitària ha d’abordar la regulació de l’ús terapèutic del cànnabis -d’eficàcia demostrada clínicament en el tractament del dolor neuropatològic i els espasmes de l’esclerosi múltiple o com a pal·liatiu en càncer o sida-, en el marc de la normativa assistencial i de farmàcia i dins del sistema sanitari públic.

Per això, creiem que la regulació del cànnabis d’ús lúdic s’haurà d’ajustar a un marc legislatiu sectorial de seguretat ciutadana i a la normativa en matèria d’espectacles i activitats recreatives, entre d’altres.