La Comissió Europea ha aprovat 144 projectes d’inversió en la millora del medi ambient i l’acció per al clima en la darrera convocatòria del programa LIFE, dels quals vuit són liderats per entitats amb seu a Catalunya






24/11/2016

Aquests són els projectes liderats per Catalunya:

  1. El Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) coordina el projecte Life+ Polyfarming, que pretén posar a prova un sistema agrosilvopastoral multifuncional, innovador i rendible en una granja experimental per tal d’aturar l'abandonament de l'agricultura multifuncional a la muntanya mediterrània, i així revertir els impactes ambientals i socioeconòmics adversos.
  2. El CREAF també lidera el projecte Life the green link. A través de sis assajos a tres països, el projecte té com a objectiu demostrar un mètode innovador que utilitza galledes d'aigua fetes de cartró reciclat per plantar arbres en zones desèrtiques sense reg.
  3. La fundació Parc Tecnològic del Vi (VITEC), amb seu a Falset, lidera el projecte Life Priorat+, que té com a objectiu desenvolupar i demostrar un model innovador per a la producció de vi sostenible a la comarca del Priorat, reproduïble a altres regions productores de vi de la UE, juntament amb l'aplicació d'un conjunt de metodologies per a l'ús eficient dels recursos.
  4. La fundació Centre Tecnològic de Manresa (CTM) és la coordinadora del projecte Life Rewatch, que demostrarà un innovador sistema de reciclatge d'aigua per a la indústria petroquímica.
  5. La fundació privada Parc de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) lidera el projecte Life-reWine, que pretén dissenyar i implementar un sistema pilot per impulsar la reutilització de les ampolles en la indústria vinícola de Catalunya.
  6. La Diputació de Barcelona coordina el projecte Life Tritó Montseny. El tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), un amfibi endèmic present només a l'àrea del Montseny, està classificat com a "en perill crític" per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN). Aquest projecte LIFE té per objecte millorar l'estat de conservació de les espècies mitjançant la protecció del seu patrimoni genètic i l'ampliació de la seva àrea de distribució. També participen en el projecte el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, Forestal Catalana SA i Barcelona Serveis Municipals SA (BSM, SA) de l’Ajuntament de Barcelona.
  7. La Diputació de Barcelona també coordina el projecte Life Clinomics, que pretén posar en pràctica a la província de Barcelona mesures d'adaptació al canvi climàtic, tot presentant-les com una oportunitat per actualitzar l'economia local, millorar la competitivitat i crear ocupació. També compta amb la participació de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya, la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Barcelona, la Unió General de Treballadors de Catalunya, Comissions Obreres (CCOO) de Catalunya, Unió de Pagesos de Catalunya, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès i el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre.
  8. El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya és el coordinador del projecte Life MixForChange. L'objectiu d'aquest projecte és salvaguardar els boscos subhumits mediterranis d'Europa mitjançant l'augment de la seva capacitat d'adaptació al canvi climàtic, promovent-ne la conservació i la millora de les seves funcions productives, ambientals i socials.