La jornada, organitzada per l'Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de l'FMC i del CSITAL Catalunya, va tenir lloc dijous 1 de desembre, amb una assistència de més de 400 persones, amb l'objectiu de reflexionar sobre la gestió directa dels serveis públics que s’estan prestant mitjançant fórmules de gestió privada






01/12/2016

L’objectiu d’aquesta jornada, adreçada a responsables polítics i tècnics d’ajuntaments i institucions públiques de l’àmbit local català vinculats a la gestió de serveis públics, va ser la reflexió conjunta sobre els desafiaments i les potencialitats que planteja recuperar la gestió directa dels serveis públics que s’estan prestant mitjançant fórmules de gestió privada. La gestió de l’aigua, l’electricitat, els serveis socials, les escoles bressol, etc. entren a debat com a conseqüència de la necessitat de transparència que la ciutadania demanda a la gestió pública.

L’Administració local ha de donar resposta a aquesta demanda i són molts els ajuntaments que ja treballen en aquesta línia. En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona està impulsant la municipalització d’alguns serveis per tal d’enfortir la seva prestació i oferir un servei de màxima qualitat.

Aquesta jornada va servir per aprofundir en aquests processos de la mà de persones expertes en la matèria, que abordaran els aspectes teòrics i pràctics que ben segur ens ajudaran a avançar en el camí de les polítiques de remunicipalització.

En representació de la Federació de Municipis de Catalunya, Candela López Tagliafico, alcaldessa de Castelldefels, intervindrà a la tarda a la taula rodona sobre exemples d'àmbits temàtics, on s'exposaran casos concrets de Terrassa, Barcelona i Sabadell.

Entre d'altres qüestions, es van abordar la definició de noves formes de relació entre les administracions públiques i el sector privat per redefinir els règims de gestió i les formes jurídiques possibles, posant en valor les clàusules socials i ambientals. En aquest sentit, es van assenyalar quins són els elements d'anàlisi en el moment de plantejar una remunicipalizació: serveis que poden implicar una informació presencial a la ciutadania; els que tinguin un caràcter més estructural i estratègic; els que poden respondre drets de la ciutadania --com les escoles bressol i els serveis funeraris--, i aquells que reforcen l'estructura de governança, entre d'altres.