El 19 de gener va tenir lloc al Palau de la Generalitat l’acte de presentació dels nous protocols i convenis de pobresa energètica






19/01/2017

L’acte va estar presidit per Carles Puigdemont, president de la Generalitat de Catalunya, i hi van intervenir Jordi Baiget, conseller d’Empresa i Coneixement; Jaume Collboni, vicepresident de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona; Xavier Amor, president de la Federació́ de Municipis de Catalunya i alcalde de Pineda de Mar; Miquel Buch, president de l’Associació́ Catalana de Municipis i alcalde de Premià de Mar; Rosa M. Mora, diputada de la Diputació́ de Lleida i alcaldessa d’Anglesola; Imma Costa, diputada delegada de Medi Ambient, Salut Pública i Territori de la Diputació́ de Tarragona i alcaldessa del Montmell; Maite Fandos, diputada de la Diputació de Barcelona; Fermí Santamaria, vicepresident primer de la Diputació́ de Girona i alcalde de Llagostera; i Ada Colau, alcaldessa de Barcelona.

També va ser present a la taula presidencial Dolors Bassa, consellera de Treball, Afers Socials i Famílies; i en l’acte, Lluïsa Moret, presidenta de l’Àmbit de Drets Socials de la Federació de Municipis de Catalunya i alcaldessa de Sant Boi de Llobregat; Núria Parlon, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet; Dolors Sabater, alcaldessa de Badalona; Juli Fernàndez, alcalde de Sabadell; tinents d’alcalde, regidors i regidores de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Badalona i d’altres, així com entitats del Tercer Sector Social.

Xavier Amor, president de l’FMC, en la seva intervenció va destacar: "Hem superat les mancances de gestió dels fons del 2015 destinats a la pobresa energètica. Això ha estat possible gràcies a l’actuació coordinada dels governs locals de Catalunya i del Govern de la Generalitat. Ho hem de tenir en compte en el futur. Som conscients de les dificultats per asseure a les empreses subministradores -a totes- tal i com ho preveu la llei 24 per complir, precisament, la mateixa llei.

Malgrat això la nostra entitat fa més d'un any que ve reclamant accions concretes. En aquest sentit, la feina de les taules tècniques de treball que hem reclamat i que finalment s’han constituït han de fer possible -amb un protagonisme invisible- una adequada gestió de l'aplicació de la llei.

Els procediments de qualificació de l'habitatge protegible per raó de pobresa energètica han d'articular-se sobre la base de dades objectives a l'abast de totes les administracions públiques. La renda, el nombre d’integrants de les famílies que estiguin en situació d'atur, etc. Això ens permetrà a tots -també a les empreses- fer gestionables les decisions polítiques que hem pres per protegir a aquestes famílies sense saturar els nostres serveis socials municipals que treballen al límit de les seves possibilitats, i ja fa molt de temps.

Tot i això queda molta feina per fer, i plegats ho farem”.