Es modifica l'article 49.2 del Reglament mitjançant l'addició a les comissions permanents legislatives de la següent: “Polítiques Integrals de la Discapacitat”. Segons s’exposa en el text de la norma, les persones amb discapacitat / diversitat funcional han de tenir veu al Senat i per aquest motiu és necessària la creació d'una Comissió Legislativa de Polítiques Integrals de la Discapacitat

20/03/2017

Algunes de les funcions de la Comissió de Polítiques Integrals de la Discapacitat seran:

1. Impulsar el desenvolupament de la Convenció Internacional dels Drets de les Persones amb Discapacitat aprovada per l'Assemblea General de Nacions Unides el 13 de desembre de 2006 a la seva seu de Nova York, signada per Espanya el 30 de març de 2007 i ratificada el 23 novembre 2007, entrant en vigor a Espanya el 3 de maig de 2008. Atès que després de la seva publicació forma part del nostre ordenament jurídic, sent un referent d'interpretació dels drets fonamentals de les persones amb discapacitat / diversitat funcional. Per tant, estant davant d'un tractat internacional que és directament invocable i aplicable en tots els nivells territorials, treballar per donar màxim grau de protecció i garanties als drets socials, econòmics i culturals de les persones amb diversitat funcional / discapacitat.

2. Establir les bases per impulsar, promoure, protegir i assegurar en condicions d'igualtat dels drets fonamentals de les persones amb diversitat funcional / discapacitat, tenint en compte: la igualtat i no discriminació, les dones amb diversitat funcional / discapacitat, els nens i nenes amb diversitat funcional / discapacitat, l'accessibilitat universal, l'accés a la justícia, la protecció contra l'explotació, la violència i l'abús cap a persones amb diversitat funcional / discapacitat, el dret a la vida independent, la llibertat d'expressió i d'opinió i accés a la informació, el respecte a la privacitat, l'educació inclusiva, l'atenció sociosanitària, l'ocupació, la participació en la vida política i pública, la participació en la vida cultural, les activitats d'oci i l'esport.

3. Com a primera prioritat obrir un diàleg amb la societat civil, especialment amb les organitzacions del tercer sector enfocades a les persones amb diversitat funcional / discapacitat, amb l'objectiu que participin activament en la Comissió per: garantir el dret de sufragi (actiu / passiu } de les persones amb diversitat funcional / discapacitat, l'educació inclusiva, la vida independent, l'atenció sociosanitària, l'esport, oci i la cultura inclusives, l'accessibilitat universal, la inclusió laboral i l'emprenedoria social de persones amb diversitat funcional / discapacitat.