Es crea l'Observatori d'avaluació de l'ús d'animals en circs com a òrgan col•legiat adscrit al departament competent en matèria de protecció dels animals. La funció de l'Observatori és avaluar les condicions en què s'utilitzen en circs els animals que no pertanyen a la fauna salvatge a fi de comprovar que són respectuoses amb llur benestar

10/04/2017

Per tal d'exercir aquesta funció, l'Observatori té les facultats següents: a) Elaborar els protocols científics per determinar el grau de benestar dels animals que no pertanyen a la fauna salvatge utilitzats en circs; b) Analitzar les condicions en què s'utilitzen els animals que no pertanyen a la fauna salvatge, en els circs que s'estableixin a Catalunya. A aquest efecte, les persones propietàries i/o que tenen cura dels animals en els circs han de facilitar l'accés dels membres de l'Observatori a les instal·lacions respectives, amb la finalitat de garantir-ne els treballs.

L'Observatori té la composició següent:

a) La Presidència, que és exercida per la persona titular de la direcció general competent en matèria de protecció dels animals.

b) Les vocalies són nomenades per la persona titular del departament competent en matèria de protecció dels animals i són exercides per les persones següents: una persona representant dels col·legis d'Advocacia que tinguin comissions de Dret Animal proposada pel Consell de l'Advocacia Catalana; una persona representant de les entitats de protecció dels animals especialitzada en animals de companyia proposada per les entitats de protecció i defensa dels animals que estiguin inscrites en el Registre d'associacions de protecció i defensa dels animals; Una persona representant de les entitats de protecció dels animals amb experiència en matèria d'espectacles i exhibicions amb animals des del punt de vista científic i legal proposada per les entitats de protecció i defensa dels animals que estiguin inscrites en el Registre d'associacions de protecció i defensa dels animals; una persona representant dels col·legis veterinaris proposada pel Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya; una persona representant de les facultats de veterinària proposada pel Consell Interuniversitari de Catalunya; una persona representant de les facultats de biologia proposada pel Consell Interuniversitari de Catalunya; una persona representant del departament competent en matèria de benestar animal proposada per la persona titular de la direcció general en aquesta matèria; una persona representant del departament competent en matèria de creació i empreses culturals proposada per la persona titular de la direcció general en aquesta matèria; dues persones representants dels circs amb seu social a Catalunya i que utilitzin animals que no pertanyen a la fauna salvatge proposades per l'Associació de Professionals de Circ de Catalunya.

Cada òrgan o entitat aplica els seus propis mecanismes interns per designar les persones representants.

c) La Secretaria, l'ocupa una persona adscrita a la direcció general competent en matèria de protecció dels animals, nomenada per la Presidència.

La Presidència de l'Observatori pot convidar a les seves activitats persones expertes en aquelles matèries rellevants per a la funció de l'Observatori, a proposta de qualsevol dels seus membres, que hi podran participar amb veu i sense vot. La Presidència convoca les sessions necessàries per tal que l'Observatori pugui realitzar la seva funció.

L'assistència a les sessions de l'Observatori no genera cap dret econòmic als seus membres, els quals no perceben tampoc indemnització d'assistència o dietes.

La direcció general competent en matèria de protecció dels animals ha de donar el suport administratiu i tècnic per al desenvolupament de la funció de l'Observatori.

L'Observatori ha de fer públiques les seves conclusions en què es determini si la utilització d'alguna espècie animal és incompatible amb les condicions del seu benestar.

L'Observatori finalitzarà la seva activitat quan en faci públiques les conclusions.