Maria Beltran, alcaldessa de Tivenys, ha intervingut en representació de la Federació de Municipis de Catalunya en la cloenda d'aquest fòrum, que s'ha celebrat aquest matí a la Pobla de Mafumet. El fòrum compta amb el suport de la Facultat de Ciències Jurídiques de la URV, de l'FMC, l’ACM i el CSITAL






22/06/2017

El Departament de Dret Públic i el Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT) de la Universitat Rovira i Virgili i la Diputació de Tarragona, mitjançant la Càtedra d’Estudis Jurídics Locals Màrius Viadel i Martín, la Fundació URV (FURV) i l’Ajuntament de la Pobla de Mafumet ha organitzat per al curs acadèmic 2016-2017 la VIII edició del Fòrum d’Actualització en Dret Local del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, que s’inicià el curs 2009-2010, amb el suport, entre d'altres, de la Federació de Municipis de Catalunya.

Aquest fòrum compta amb el suport de la Facultat de Ciències Jurídiques de la URV, de la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i el Consell de Col·legis de Secretaris, Interventors i Tresorers d’Administració Local (CSITAL) i ha tingut lloc el 16 i 30 de març, 20 d'abril, 4 i 25 de maig, i 22 de juny a la Pobla de Mafumet.

L’objectiu és establir un àmbit permanent i continuat d’actualització, perfeccionament, reflexió i debat sobre qüestions d’interès en les diferents matèries que conformen el món de l’administració local destinat primordialment al personal al servei de les administracions públiques locals; així com altres professionals que s’hi relacionen interessats en la matèria i estudiants de grau i postgrau de la URV i d’altres universitats.

En l'acte de cloenda, que s'ha celebrat aquest matí, Maria Beltran, alcaldessa de Tivenys, ha participat en representació de la Federació de Municipis de Catalunya. En la seva intervenció, ha destacat que "ja fa més de 10 anys que l’Estatut d’Autonomia de Catalunya va oferir un nou marc sobre el qual construir la reforma dels governs locals de Catalunya. L’Estatut va ampliar les competències locals i va elevar la seva protecció a través d’una norma amb rang de llei orgànica. La primera des de les primeres eleccions democràtiques locals. Han passat més de 10 anys i hem estat incapaços d’aprovar una Llei de governs locals i una Llei d’hisendes locals de Catalunya. Des del primer esborrany promogut pel conseller Puigcercós l’any 2008 fins avui no hem pogut tenir aquest nou marc. Probablement si l’haguéssim tingut, la nostra posició no hagués estat tan feble davant la reforma Montoro".

En aquest sentit, ha dit també que "els governs locals de Catalunya necessitem les garanties suficients perquè se’ns respecti com el que som: govern, amb autonomia per satisfer les necessitats de les nostres comunitats locals. L’autonomia local no l’entenem ni l’entendrem com a una simple qualitat de la descentralització o de la gestió pública. Reivindiquem – sempre ho hem fet – l’autonomia local com a un principi de l’organització territorial que han de respectar la resta de poders".

Ha acabat la seva intervenció, recordant que "des de l’FMC volem reiterar el nostre compromís per trenar grans acords que facin possible, des del pluralisme, una nova etapa municipalista capaç de dotar als pobles i cuitats Catalunya d’unes lleis locals a l’alçada dels reptes que tenim, capaç de recuperar els plans d’inversió local que hem perdut, capaç, en fi, d’afrontar el desenvolupament econòmic i la cohesió social que ens demanden els ciutadans".