La Federació de Municipis de Catalunya, juntament amb el Fòrum de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya, va organitzar ahir a Lleida, dins del marc de la Fira Municipàlia, una jornada per analitzar com els reptes de la democràcia local representativa tenen a veure amb la millora dels sistemes de participació política i amb una governança atenta als ciutadans






25/10/2017

Caminar en la direcció més adequada i eficaç per assolir aquests reptes requereix de reformes normatives i institucionals. Les vigents Lleis de transparència, l’assumpció de codis de conducta i compromisos d’integritat són, sens dubte, eines sobre les quals anar construint una democràcia municipal millor en termes de qualitat i satisfacció ciutadana. També la participació, entesa com a una nova competència municipal requereix la seva estandardització legal per assegurar el principi d’igualtat en els termes establerts al Protocol sobre Participació Ciutadana de la Carta Europea d’Autonomia Local (CEAL). I en aquest context, les sindicatures de defensa de la ciutadania són, precisament en aquest marc de la CEAL, una figura institucional que pot ajudar a recórrer aquest camí: de nou, s'ha aprofitat la jornada per reclamar a l'Estat l'aprovació del CEAL, per part dels síndics i l'FMC.

De tots aquests temes se n'ha parlat a la jornada sobre democràcia municipal, participació, ètica i bon govern local: el paper de les sindicatures locals, que va tenir lloc ahir dimecres 25 d'octubre al Saló Segrià, de Fira de Lleida, dins del Saló Municipàlia 2017.

A la jornada, adreçada a electes locals, síndiques i síndics locals, secretaris i interventors, directius, juristes i tècnics locals i, en general, personal vinculat als governs locals, i que va estar inaugurada per Àngel Ros, alcalde de Lleida; Xavier Amor, president de l'FMC i alcalde de Pineda de Mar; i Joan Barrera, president del FòrumSD, es va comptar també amb la intervenció de Fernando Pindado, comissionat de participació de l’Ajuntament de Barcelona, i amb Juan Ignacio Soto Valle, secretari general de l’FMC, que, juntament amb el mateix Joan Barrera, van analitzar l'ètica, els codis de conducta i el bon govern a l’administració local: instruments per a la qualitat democràtica. La taula va estar moderada per M. Assumpció Vilà, síndica de Barcelona.

En les seves intervencions, destaquem que Fernando Pindado va remarcar que "els ajuntaments són ens polítics, no gestors de serveis". Per la seva banda, la síndica de Barcelona va afirmar el paper que desenvolupen els síndics: "fan de pont entre els ciutadans i l’ajuntament”. En aquest sentit, Joan Barrera va dir que "cal institucionalitzar i dotar de recursos la figura dels síndics”. El secretari general de l'FMC va afegir que "cal que el Govern espanyol aprovi el protocol addicional de la Carta Europea d’Autonomia Local relatiu a la participació ciutadana en els assumptes locals”.

Finalment, Àngel Ros va agrair la "participació de la Federació de Municipis de Catalunya un any més a Municipàlia, afegint que ha estat un plaer poder-nos acompanyar".

Per la seva banda, Xavier Amor, en la seva intervenció, va remarcar que sempre "els ciutadans i ciutadanes estan i estaran al centre de la gestió dels governants, dels governs locals, dels ajuntaments". I ha conclòs recordant que "necessitem saber escoltar per reconèixer la diferència i poder acordar: aquesta és la base de la política".