El Reial Decret 1032/2017, de 15 de desembre, publicat al BOE número 3056, de 16 de desembre de 2017, publica aquesta estratègia (EEAE), que dóna continuïtat a l'aprovada per al període 2014-2016, que va suposar un important canvi en la coordinació de les polítiques actives d'ocupació que gestionen les comunitats autònomes

18/12/2017

Després de la reforma del marc de coordinació de les polítiques actives en l'any 2013, la distribució dels fons a les CCAA per part del Servei Públic d'Ocupació Estatal ha passat de realitzar-se en funció de les condicions sociolaborals de cada comunitat, fins a 2012, a vincular plenament al compliment d'objectius, durant els últims anys. Per a això es va establir que la EEAE es configuraria com un dels tres instruments de coordinació del Sistema Nacional d'Ocupació, juntament amb els plans anuals de Política d'Ocupació (PAPE) i el Sistema d'Informació dels Serveis Públics d'Ocupació. Des de llavors, la finalitat de l'Estratègia és determinar com ha de ser la política d'activació del Sistema Nacional d'Ocupació (SNE) dels propers anys, establint uns principis generals, uns objectius i un marc de planificació, execució, avaluació i finançament per a les polítiques actives del mercat de treball.

Amb l'aprovació de la nova EEAE es dóna compliment a un dels acords de la Conferència de Presidents, celebrada el 17 de gener de 2017, que va apostar per la seva renovació per al període 2017-2020 de manera consensuada en el si de la Conferència Sectorial d'Ocupació i Assumptes Laborals. En aquest sentit, es van establir com a prioritats modernitzar els serveis públics d'ocupació; millorar el Sistema de Formació Professional per a l'Ocupació, especialment en matèria de Formació Dual, i afavorir l'ocupabilitat dels joves, amb l'efectiva implantació de la Garantia Juvenil a Espanya, i d'altres col·lectius vulnerables, com els aturats de llarga durada i les persones en risc d'exclusió.

La EEAE estableix per a això deu principis d'actuació i tres grups d'objectius: per primera vegada s'afegeix als objectius estratègics i estructurals uns objectius clau. I estableix com a novetat la modificació d'un calendari d'implementació dels successius plans anuals d'Ocupació, avançant la seva elaboració l'any anterior a la seva execució, perquè les CCAA coneguin al començament de cada exercici en virtut de quins criteris i amb quins ponderació se'ls avaluarà en l'exercici següent.

La nova Estratègia dóna més importància al seguiment i estableix un sistema de gestió del canvi i un d'incentius, i un seguit d'accions d'avaluació, amb els que vincula els resultats al finançament. Així mateix, preveu la millora gradual dels pressupostos de les polítiques actives d'ocupació, superant els nivells de despesa per aturat existents en 2011. Una altra important novetat és una bateria de mesures que han de ser objecte de planificació operativa posterior, i entre les quals destaca el reforç dels programes d'orientació, formació, protecció de desocupats de llarga durada i majors de 50 anys; així com la implantació del perfilat estadístic o el reforç del portal únic d'ocupació.