Trencant la tendència dominant durant el segle XX quan les empreses es van anar traslladant a zones de l'extraradi, les empreses de l'economia del coneixement han tornat a valorar emplaçaments als centres històrics de les ciutats per aprofitar al màxim les economies d'aglomeració i atreure treballadors qualificats






29/06/2018

Aquest estudi exposa 6 exemples de ciutats nordamericanes que han aprofitat aquest interès empresarial per regenerar barris històrics que es trobaven, des de feia dècades, en declivi. En la majoria de casos, la col·laboració entre actors de diversa naturalesa (filantròpics, govern local, agrupacions d'empreses o organitzacions culturals o comunitàries) ha estat el desencadenant de la transformació de zones industrials abandonades, comunitats degradades o solars en desús, en pròspers barris innovadors amb espais públics de vianants de qualitat.

En relació als factors d'èxit d'aquest tipus de projectes, les experiències exposades posen de manifest que:

1- Tot i que s'aborda un procés de regeneració integral, es produeixen sempre en zones que han conservat un valor històric o cultural.

2- És imprescindible una funció de lideratge que posi en contacte els interessos confluents de les empreses, l'ajuntament i les comunitats.

3- Malgrat la necessitat de disposar d'un pla estratègic, aquests projectes s'aborden sempre en diverses fases i, sovint, s'han d'anar adaptant a canvis derivats de reptes o de noves oportunitats.