Més de mig centenar de responsables tècnics municipals van participar a la Jornada sobre Producció de Biogàs i biometà i les seves aplicacions energètiques que, organitzada per la FEMP i Sedigàs i amb la col·laboració de la Federació de Municipis de Catalunya, l'Ajuntament de Lleida i Nedgia, va tenir lloc el 26 de setembre al Palau de Congressos La Llotja de Lleida, i en la que es va analitzar el paper del gas renovable en la gestió de residus, els avantatges mediambientals de la injecció de biometà a la xarxa i es van exposar bones pràctiques municipals






27/09/2018

En l'acte d'inauguració hi va participar per part de la Federació de Municipis de Catalunya Amador Marqués, alcalde de Bossòst i president de l'Àmbit de Territori, Sostenibilitat i Serveis Urbans de l'FMC, juntament amb Rafael Peris, tinent d'alcalde de Lleida; i Marta Margarit, secretària general de Sedigàs.

Amador Marquès, en la seva intervenció, va destacar que crear entorns saludables, incentivar l'autosuficiència energètica i reduir les emissions contaminants són, entre d'altres, objectius que han d'impulsar els responsables públics a través d'una estratègia compartida d'economia circular. En aquest sentit, va destacar també la importància de cercar la coordinació entre les administracions públiques (UE, Estat, comunitats autònomes, diputacions, ajuntaments), a través de l'incentiu eficient, per desenvolupar una estratègia comuna que contribueixi a l'aplicació d'energies renovables com el biogàs i el biometà i doni, per tant, més pes a l'aprofitament energètic dels corrents de residus, en sectors clau com la construcció, la indústria, els béns de consum, el turisme i l'agroalimentació. Els exemples mostrats a la Jornada poden contribuir a la materialització de l'estratègia global al nivell més local i concret, en tots els vessants, sigui en xarxa, transport, electricitat o calor.

Per la seva banda, Rafael Peris va agrair el fet d'haver escollit la ciutat de Lleida com a seu d'aquesta jornada, tot fent referència a la tradició de Lleida en l'organització d'esdeveniments diversos com fires, exposicions i mercats.

A continuació, per parlar del biogàs, el biometà i el medi ambient, es va comptar amb María Lorena Pardo, de l'Ofina Espanyola de Canvi Climàtic del Ministeri per a la Transició Ecològica. Ana Rodríguez Cruz, cap de l'Àrea de la Subdirecció General de Residus del Ministeri per a la Transició Ecològica, va parlar sobre el paper del biogàs en la gestió de residus. Per analitzar la injecció del biometà a la xarxa: economia circular, reducció d'emissions i millora de la qualitat de l'aire, es va convidar Ignacio Cabané, delegado de Gran Consum i Gas Natural Vehicular de Nedgia Catalunya.

Finalment, les bones pràctiques municipals van ser exposades per Miguel Ángel Magaña Loarte, cap del Servei de Tractament i Eliminació de Residus de la Direcció General del Parc Tecnològic de Valdemingómez, de l'Ajuntament de Madrid; i Álvaro Miranda Simavilla, director d'Innovació i Projectes Estratègics de la Mancomunitat de la Comarca de Pamplona; i Bruno Sánchez Nelsen, de la Danish Biogas Association. La taula va ser moderada per Luis Mecati Granado, subdirector de Medi Ambient de la FEMP.

La jornada, que anava adreçada especialment a responsables d'urbanisme, mobilitat i medi ambient, arquitectes i tècnics, va ser la cinquena de les que s'organitzen amb tècnics municipals de cara a afavorir el desenvolupament sostenible dels entorns urbans i el paper que el gas pot jugar en la consecució d'aquest objectiu.

A continuació us adjuntem el programa amb les ponències de la jornada. Per accedir a les ponències heu d'entrar a l'enllaç i clicar el nom del ponent, s'obrirà una nova finestra amb la ponència corresponent.