El president de l'FMC, Xavier Amor, alcalde de Pineda de Mar, s'ha reunit avui amb una representació de l’Associació de Municipis Eòlics de Catalunya (AMEC) per tractar el tema del cànon eòlic






27/03/2017

A la reunió hi ha assistit per part de l'Associació de Municipis Eòlics de Catalunya (AMEC), el seu president Carlos Gibert, alcalde de la Granadellla, acompanyat del tècnic de Promoció Econòmica de la Granadella, Elies Bosch. L'AMEC ha fet evident el seu malestar i ha manifestat al president de l'FMC la seva reivindicació d'un cànon eòlic 'just' per 'compensar el medi rural'.

Mentre que a comunitats com Galícia i València existeixen normatives que fixen el cànon que han de rebre els municipis per megawatt instal·lat, a Catalunya la situació és diferent. El pagament d’un cànon per l’impacte de la infraestructura no està regulat per cap normativa i és, simplement, un acord de bona voluntat entre les parts, fet que genera inseguretat als municipis. L'AMEC, que representa el 80 per cent dels municipis eòlics catalans, reclama al Govern català establir per llei als propietaris dels parcs un cànon per megawatt instal·lat per compensar l’elevat impacte paisatgístic.

El principal objectiu de l'AMEC, que pretén que els propis beneficiaris siguin els municipis afectats i les empreses i entitats del territori, és defensar que aquest nou fons eòlic compensatori tingui com a finalitat "impulsar el desenvolupament rural d'aquests nuclis de població i finançar majoritàriament mesures socials i de reactivació econòmica".