Se celebra els dies 13, 14 i 15 de març a Barcelona, organitzat per l'Institució Catalana d'Estudis Agraris, filial de l'Institut d'Estudis Catalans, amb l'objectiu d'aprofundir en l’estudi d’un dels elements clau en l’ocupació del territori català, la masia, però també continuar amb l’anàlisi dels territoris rurals, com es va fer ara fa tres anys durant les tres jornades del 1r Congrés. En aquesta ocasió, hi participa la Federació de Municipis de Catalunya: Amador Marquès Atès, alcalde de Bossòst i president de l’Àmbit de Territori, Sostenibilitat i Serveis Urbans de l'FMC intervé en la presentació de l'acte; i Miquel Arisa, alcalde de Centelles i vicepresident de l'Àmbit d'Organització Territorial de l'FMC, intervé en la taula rodona sobre les administracions locals






11/03/2019

L’any 2015 un grup de persones procedents d’entitats amb vincles en el món rural de la masia, entre les quals universitats, centres de recerca, sindicats de pagesos, grups Leader i col·lectius d’arquitectes, i amb l’interès comú de la realitat rural catalana centrada en el món de la masia, van impulsar el I Congrés del Món de la Masia, en el qual van participar prop de tres-centes persones.

Continuant aquest interès, ara es convoca un segon congrés per al març de l’any 2019, estructurat en tres blocs: territori i demografia, economia, i governança.

L’esperit del congrés és obrir un debat sobre aquests temes i posar èmfasi en alguns elements que es van tractar d’una manera molt tangencial en l’edició anterior. L’actualitat implica, d’una manera molt notable, l’adaptació al canvi climàtic per afrontar tant les sobrepoblacions d’espècies cinegètiques com l’adaptació dels cultius i usos de la terra.

El canvi climàtic també està forçant noves formes de recerca per a controlar les despeses d’aigua amb reg de precisió, control de plagues, nous conreus o l’ús d’energies renovables.

Inscripcions: congresmasia.icea@iec.cat