El 22 de gener va tenir lloc l’Assemblea general de la xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya, que es va fer en format virtual i que va reunir més de 70 alcaldes, alcaldesses, regidors, regidores i tècnics municipals de les ciutats membres. La reunió, que va tenir lloc justament el dia que entrava en vigor el Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears, després que més de 50 estats l’hagin signat i ratificat, va servir també per aprovar el full de ruta per a 2021






25/01/2021

L’assemblea va expressar el seu compromís amb un món més just, en pau i nuclearment desarmat, aprovant una Declaració que celebra l’entrada en vigor del Tractat i insta els estats a comprometre’s amb aquest exitós procés de desarmament. En aquest sentit, Josep Mayoral, president de la xarxa, va destacar la iniciativa 'Ciutats de Pau', una campanya impulsada per diverses organitzacions de suport al Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears, que convida els municipis a aprovar una moció demanant als seus governs estatals que signin el Tractat.

Actualment hi ha al món més de 13.000 armes nuclears, la majoria d’elles amb una capacitat destructiva molt superior a les bombes que l’any 1945 van destruir Hiroshima i Nagasaki. La campanya fa referència a l’amenaça que suposen aquestes armes per a les comunitats d’arreu del món i manifesta el dret de tots els ciutadans i ciutadanes del món a viure en un món lliure d’aquesta amenaça. Són moltes les ciutats d’arreu del món que ja s’ha sumat a aquesta crida. Alguns municipis catalans i espanyols també s’hi han adherit.

L’assemblea va aprovar també la composició de la comissió executiva pel període 2021-2023, que estarà formada pels municipis de Calella, Figueres, Flix, Gavà, Granollers, Igualada, Manlleu, Sant Feliu de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet. També es va aprovar el Pla d’acció de la xarxa, que està alineat amb els eixos de treball de l’organització internacional Mayors for Peace. Entre d’altres punts, es preveu consolidar i ampliar la xarxa de municipis compromesos, elaborar i implementar agendes locals de pau i convivència i encoratjar els municipis a unir-se a la campanya «Ciutats de Pau»

Actualment, l’organització internacional Mayors for Peace agrupa més de 8.000 ciutats de 165 països i regions d’arreu del món, que tenen com a objectiu el treball en favor de la pau, el desarmament i especialment l’eliminació de les armes nuclears. A Catalunya hi ha més de 200 municipis que són membres de la xarxa, una mostra clara de la fortalesa i el dinamisme del municipalisme català en l’àmbit de la cultura de pau, la solidaritat i la defensa dels drets humans.