Es fa conjuntament amb la Delegació del Govern de Catalunya a Suïssa i serveix per intercanviar experiències i bones pràctiques en la lluita contra el despoblament

Per part de la Federació de Municipis de Catalunya hi participen Josep Bigorra i Llauradó, membre del Comitè Executiu de l'FMC i alcalde de Vilaplana; i Mateu Comalrena de Sobregrau i Esteve, alcalde de Gallifa i secretari de l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre






23/11/2021

Una delegació formada per nou alcaldes i càrrecs electes de regions de muntanya i petits pobles poc habitats de Catalunya visita aquesta setmana el cantó suís del Valais per conèixer de primera mà diversos projectes d'innovació i reequilibri territorial de la zona. El viatge, que neix d’una iniciativa del grup de treball del món local de DIPLOCAT, significa la represa dels programes d’intercanvi de l’entitat en format presencial.

Segons el DIPLOCAT, l'objectiu del viatge és crear vincles entre Catalunya i el Valais mitjançant l'intercanvi d'experiències i bones pràctiques en matèria de polítiques territorials i desenvolupament de zones amb baixa densitat de població. Els representants catalans tindran ocasió de conèixer els instruments que han posat en marxa les petites i mitjanes ciutats del Valais els darrers anys per tal que els seus ciutadans no en marxin o que fins i tot en vinguin de nous.

La pandèmia de la COVID-19 ha facilitat nous mètodes d'implantació de xarxes de telecomunicacions al territori i la possibilitat de teletreballar des de qualsevol lloc. Tanmateix, la creació d'oportunitats fruit del nou context derivat de la pandèmia i el foment de les telecomunicacions no hauria de ser l'únic eix de treball per al futur. Entre els elements relacionats amb la lluita contra el despoblament hi ha la sostenibilitat ambiental de les activitats relacionades amb l'oci, l'extracció de recursos naturals o el desplegament de parcs per a la producció d'energies renovables, la manca d'oferta d'habitatges a les zones rurals, la dificultat d'accés als serveis sanitaris i educatius o les poques oportunitats de socialització.

Entre els temes que es tractaran, destaquem les oportunitats que genera el desplegament de 5G i fibra òptica en zones muntanyoses i poc poblades, la creació d'oportunitats econòmiques en el sector de la muntanya més enllà del turisme (equilibri entre desenvolupament econòmic i sostenibilitat), la creació i desplegament de polítiques de promoció de l'equilibri territorial per a la repoblació de zones despoblades i les energies renovables: oportunitats i amenaces per als municipis de zones no urbanes.

Aquest viatge és la cloenda d'una sèrie d'activitats que DIPLOCAT ha organitzat sobre el tema del despoblament i el reequilibri territorial, que van començar amb dues jornades telemàtiques sobre reptes i oportunitats de les regions de muntanya a Europa (maig 2021) i sobre el desplegament de la tecnologia 5G a les àrees rurals (juliol 2021).