L’Associació Eines de Repoblament Rural, representada pels alcaldes dels municipis de Rialp, Montgai, Puigverd d’Agramunt i de Castelló de Farfanya, ha presentat les seves reivindicacions en la reunió mantinguda aquest dimarts al migdia amb el vicepresident de l'FMC i alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i l’alcalde de Vilaplana, Josep Bigorra, membre del Comitè Executiu
El col·lectiu agrupa actualment un total de 509 municipis






22/02/2022

El grup neix per defensar els interessos del món rural i per aconseguir que s’aprovi un estatut del municipi rural, amb la intenció que els pobles petits siguin tinguts en compte en la legislació i en la normativa que s’aprovi a Catalunya, un estatut que hauria de recollir totes les singularitats pròpies com a punt de partida per aquells municipis de menys de 2.000 habitants.

L’objectiu és treballar colze a colze i "posar la ruralitat en el centre del debat polític”, ha dit Jaume Gilabert, alcalde de Montgai. Les demandes que plantegen les fan de manera propositiva, detectant els problemes del món rural i aportant solucions: "volem solucions polítiques i administratives, lleis des del territori i no pel territori”.

El vicepresident de l'FMC i alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha fet un balanç molt positiu de la trobada durant la qual ha ofert a l'FMC per fer possible l’estatut del municipi rural. "Volem ser-hi, no només per acompanyar als pobles més petits sinó per col·laborar i decidir”, ha dit Solsona, qui ha recordat que la ruralitat representa prop del 90% dels municipis de Catalunya. Per Solsona, l’estatut del municipi rural no és una reivindicació menor. A dia d’avui, des de la FMC ja participem en totes les taules de debat i ara cal reconèixer l’especificitat, "els alcaldes i alcaldesses han de poder recuperar el seu poder de decisió”.

De la seva banda, Josep Bigorra, ha defensat un "front comú de totes les entitats municipalistes, FMC, ACM i Micropobles per poder blindar les necessitats del món rural i afrontar la problemàtica del Despoblament”.

El proper dia 3 de març l’associació té previst reunir-se amb el govern de la Generalitat per compartir les serves reivindicacions. Des de l’FMC s’ha valorat molt positivament la trobada i ha proposat que es faci extensiva al govern català la idea de crear una comissió bilateral per treballar de manera político-tècnica amb el futur estatut rural. Tant els representants de l'FMC com d’Eines consideren que cal treballar en els valors de l’equitat i de l’equilibri territorial i millorar el finançament i l’autonomia dels governs locals.