La Diputació de Tarragona dona suport econòmic i tècnic als ajuntaments per ser més respectuosos amb l’entorn natural i més eficients energèticament


09/03/2022

L’àmbit territorial del Parc Natural del Montsant, de la resta de la comarca del Priorat i de les Muntanyes de Prades està definit com a zona de màxima protecció lumínica a Catalunya. L’objectiu és preservar i promoure la millora de les condicions de foscor natural existents a la zona en benefici de la fauna, de la flora i dels ecosistemes en general. Els municipis d’aquesta àrea de les comarques del Priorat, el Baix Camp i la Conca de Barberà estan treballant per renovar l’enllumenat dels seus carrers. La Diputació de Tarragona els ajuda econòmicament i tècnica per a fer-ho possible.

Gairebé 2.000 bombetes ja s’han canviat fins a l’any 2021 en 15 municipis del Priorat gràcies a aquesta feina conjunta, que inclou la redacció del projecte, la direcció d’obra i l’assessorament a l’hora d’obtenir recursos econòmics. Es tracta de Pradell de la Teixeta, la Vilella Baixa, Ulldemolins, Torroja del Priorat, la Morera de Montsant, Escaladei, Siurana, Albarca, la Bisbal de Falset, Cabacés, la Figuera, la Vilella Alta, Poboleda, Gratallops i el Lloar. I es continua treballant coordinadament amb la resta d’ajuntaments per reduir la contaminació lumínica de tota la zona.

La renovació del sistema d’enllumenat públic dels pobles facilita les condicions de foscor natural existents a la zona en benefici de l’entorn natural, alhora que redueix el consum d’energia en més d’un 60% i disminueix les emissions de CO2. En concret, s’hi instal·len lluminàries led amb una temperatura de color de 1800k, molt inferior a les de llum blanca, que pot arribar fins als 4000k.