El Departament de Drets Socials ha fet públic a Igualada i Lleida el nou programa de Barris, que permetrà rehabilitar 7.994 habitatges d'acord amb criteris d'eficiència energètica a través de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya






07/09/2022

En total es destinarà 97 milions d'euros a la millora dels barris de 38 municipis de Catalunya. A més, 31 dels 38 ajuntaments dels municipis beneficiaris han proposat unes subvencions complementàries per a la rehabilitació que, en conjunt, sumaran 8,85 milions d'euros addicionals destinats a la rehabilitació d'habitatges. Han quedat excloses de moment Barcelona ciutat i l'Àrea Metropolitana, que es regularan per altres convocatòries. 

Per demarcacions aquests són els municipis que rebran subvencions del Programa Barris. 

A Barcelona els municipis de: Berga, Centelles, Gironella, Granollers, Igualada (imatge de la notícia), Manresa, Masquefa, Mataró, Montornès del Vallès, Olesa de Montserrat, Polinyà, Rubí, Sabadell, Sallent, Sant Fruitós de Bages, Sant Vicenç de Castellet, Santa Margarida de Montbui, Santa Susanna, Terrassa i Vilanova i la Geltrú. 

En total, el Programa Barris beneficiarà 20 municipis i 49 barris. S'espera que es puguin rehabilitar 4.258 habitatges, que rebran un total de 51,76 milions d'euros. 

A Girona els municipis de: Caldes de Malavella, Figueres, Olot, Palafrugell, Palamós, Ripoll, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Sant Joan de les Abadesses i Torroella de Montgrí.

En aquesta demarcació el programa beneficiarà 23 barris de 10 municipis. S'espera que es puguin rehabilitar 1.414 habitatges amb una dotació de 18,24 milions d'euros. 

A Tarragona els municipis de: l'Arboç, Calafell, Reus, la Selva del Camp, Tarragona, Tortosa i Ulldecona. 

En aquesta demarcació el programa beneficiarà 17 barris d’un total de 7 municipis. Es preveu que es puguin rehabilitar 1.430 habitatges, amb una inversió de 16,94 milions d'euros.  

A Lleida el municipi de Lleida. 

En aquesta demarcació el programa beneficiarà 11 barris de la ciutat de Lleida. Es preveu la rehabilitació de 842 habitatges amb un pressupost de 9,97 milions d'euros.   

La convocatòria rep el finançament dels fons Next Generation EU i servirà per portar a terme actuacions destinades a la rehabilitació d'edificis d'habitatges amb criteris d’eficiència energètica. Les actuacions subvencionables són la rehabilitació d'edificis (sempre que es redueixi el consum d'energia no renovable, així com la demanda en calefacció i refrigeració); actuacions d'urbanització, reurbanització o millora de l'entorn físic, per exemple la instal·lació d'ascensors, instal·lacions de sanejament o zones verdes i comunitàries; i la creació d'oficines de rehabilitació en els mateixos barris per tal de facilitar la gestió de les actuacions programades.  

El percentatge subvencionable de la inversió anirà lligat a l'estalvi energètic aconseguit. Així, quan la reducció del consum sigui igual o superior al 30% s'atorgarà un 40% de subvenció (màxim 8.100 euros/habitatge); quan la reducció del consum sigui igual o superior al 45% s'atorgarà el 65% de la subvenció (màxim de 14.500 euros/habitatge); i quan la reducció del consum sigui igual o superior al 60% s'atorgarà un 80% de subvenció (màxim de 21.400 euros/habitatge). En el cas de persones vulnerables, la subvenció podrà arribar al 100%. 

D'aquí a uns mesos, l'Agència de l'Habitatge de Catalunya iniciarà la segona fase del programa amb la publicació d'una convocatòria de subvencions adreçada als ajuntaments i a les comunitats de propietaris dels barris seleccionats perquè puguin presentar els projectes d'actuacions i obres concretes. 

Font: Departament d'Acció Exterior i Govern Obert - 2 de setembre 2022.