Ahir va tenir lloc una reunió del Consell d’Acció Exterior i de Relacions amb la Unió Europea, a la Llotja de Mar, per tractar l’elaboració del Pla estratègic d’Acció Exterior i de Relacions amb la UE per al període 2023-2026. El Consell està format per 30 vocals en representació d’ens locals, entitats i organitzacions de la societat civil que duen a terme una notable activitat internacional així com dos representants de la Catalunya exterior. En representació de l’FMC hi va assistir Josep Bigorra, alcalde de Vilaplana






04/04/2023

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, va presidir aquest dilluns el Consell d’Acció Exterior i de Relacions amb la Unió Europea, on es van presentar les grans línies estratègies de l’acció exterior catalana per als quatre anys vinents acompanyat de la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu. Durant la seva intervenció, el cap de l’Executiu va explicar la tasca del Govern de donar "un nou impuls a l’acció exterior” i "tornar a posar Catalunya a l’escena internacional i va detallar les tres grans línies de treball prioritàries: al marge del desplegament de la xarxa de delegacions, les prioritats passaran també per la cooperació amb un0,7% d’ingressos propis destinats a la Cooperació al Desenvolupament i l’establiment de marcs i àmbits prioritaris de l’acció exterior, com la Unió Europea i la Mediterrània. Per la seva banda, la consellera Meritxell Serret va remarcar que "l’acció exterior del Govern es regeix per la idea que volem més i millor Catalunya al món, i va posar com exemple el "consens imprescindible” que s’ha construït amb les entitats de cooperació al desenvolupament i amb per arribar a destinar el 0,7% dels recursos propis a aquesta partida.

El Consell d’Acció Exterior i de Relacions amb la Unió Europea és l’òrgan de participació i seguiment de la política d’acció exterior catalana amb ens locals, entitats i organitzacions de la societat civil, i participa precisament en l’elaboració del document estratègic que es va presentar ahir. En formen part 30 vocals en representació d’ens locals, entitats i organitzacions de la societat civil que tenen activitat internacional, entre les que hi ha la Federació de Municipis de Catalunya, així com dos representants de la Catalunya exterior. L'alcalde de Vilaplana, Josep Bigorra, que va assistir en nom de l'FMC, "va agrair al govern i al Departament que comptin amb el món local a l'hora d'elaborar el Pla Estratègic d'acció exterior 2023-2026".

El Pla estratègic d’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea 2023-2026 defineix les prioritats i els objectius de l’acció exterior de Catalunya per als anys vinents. En aquest sentit, el Pla és un instrument clau de planificació i coordinació de l’acció exterior catalana i de les relacions amb la Unió Europea i plasma la voluntat de projectar Catalunya al món i d’esdevenir un actor internacional influent.