Escollit com a beneficiari de fons del programa Interreg SUDOE i es desenvoluparà entre 2024 i 2026, amb un pressupost total de 2 milions d'euros






13/02/2024

L'Ajuntament de Caldes de Montbui i l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), dependent del Departament de Territori, són uns dels socis del projecte europeu ThermEcoWat que estudiarà els possibles efectes que el canvi climàtic podria tenir en les aigües termals i, com a conseqüència, en el seu aprofitament com a recurs turístic i econòmic. El projecte impulsat juntament amb altres institucions públiques i privades, ha estat escollit com a beneficiari de fons del programa Interreg SUDOE i es desenvoluparà entre 2024 i 2026, amb un pressupost total de 2 milions d'euros. 

El projecte ThermEcoWat té vuit beneficiaris europeus, entre ells, l'ICGC i l'Ajuntament de Caldes de Montbui, així com 14 associats més. Com a producte final del projecte, s’elaborarà un Llibre Blanc que recollirà tot el coneixement assolit durant els dos anys de desplegament, així com bones pràctiques en la gestió dels recursos termals i en la seva adaptació davant els reptes del canvi climàtic. 

Les aigües termals són aquelles que, en sorgir, tenen una temperatura superior a la del lloc d'on emergeixen perquè s'escalfen en creuar les diverses capes de roques subterrànies, que estan a altes temperatures. A Catalunya, hi ha 24 zones termals amb 18 balnearis en actiu. Es tracta, doncs, d'un sector econòmic molt repartit al territori i que contribueix a desestacionalitzar el turisme, atès que se'n pot gaudir durant tot l'any.    

Font: Departament d'Acció Exterior i Unió Europea - 12 de febrer 2024.