El grup de recerca Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET) de la UAB va atorgar el passat dimarts, en un acte institucional al Rectorat, el Segell Infoparticipa a 129 administracions territorials de Catalunya com a reconeixement a la transparència informativa dels seus webs institucionals






12/04/2024

Els 52 indicadors establerts pel ComSET es basen en la Llei de transparència del 2013 i responen a les següents qüestions bàsiques: qui són els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius, com gestionen els recursos econòmics, quina informació proporcionen sobre el municipi i la gestió dels recursos col·lectius i quines eines ofereixen per a la participació ciutadana.

Enguany aquests indicadors s’han modificat per apujar el nivell d'exigència de caire qualitatiu. S'hi han afegit aspectes referents a la publicació del codi ètic, les sentències judicials, l'accés al formulari de peticions d'informació i l'informe sobre les peticions rebudes i la seva resolució. S'exigeix que les retribucions i les declaracions de béns i d'activitats dels càrrecs electes es mostrin de forma individualitzada i en l'espai de cada responsable polític. S'ha posat també especial atenció en les agendes, tant la institucional com la d'activitats, així com en les anonimitzacions i en la publicació íntegra dels decrets d'alcaldia. A més, no es valida l'indicador si les informacions no estan del tot actualitzades, són comprensibles i es troben amb facilitat.

Enguany, a més, s'ha atorgat el Segell Infoparticipa a deu consells comarcals i a les diputacions de Barcelona, Girona i Tarragona. Els 52 indicadors en què es basa l'avaluació dels webs han estat actualitzats en aquesta onzena edició.

En l'acte de lliurament, el rector de la UAB, Javier Lafuente, va felicitar les institucions premiades, va lloar el Segell Infoparticipa com "una referència" en el camp de la transparència informativa i va afirmar que la "universitat ha d'estar al servei de la societat" i, en aquest sentit, els Segell "ha d'ajudar a fer més visible" la tasca realitzada per les administracions públiques. Per la seva banda, el director del grup ComSET, Armand Balsebre, va destacar que la transparència "està molt relacionada amb la confiança de la ciutadania envers les seves institucions".