ODS número 8: Treball digne i Creixement econòmic, ODS número 11: Ciutats i Comunitats sostenibles i ODS numero 16: Pau, Justícia i Institucions sòlides

És inqüestionable que la pandèmia de la Covid-19 va suposar un abans i un després en la implantació del treball híbrid; fins aleshores el teletreball era model de prestació laboral minoritari i molt restringit a determinades professions i, a partir d'aquell moment, es va estendre a moltes empreses i a la majoria d'administracions públiques

Això ha suposat molts avantatges (flexibilitat en la prestació laboral, reducció de l'impacte ambiental dels desplaçaments, disminució de les necessitats d'espai d'oficina, possibilitat d'actuacions a distància, etc.), però també requereix d'un procés d'adaptació que permeti treure'n el màxim profit i minimitzar-ne els riscos






04/07/2025

Com a principals aspectes a tenir en compte en la gestió del canvi que han d'afrontar les organitzacions que vulguin implantar de manera òptima aquest model de treball cal destacar:

- La determinació de quin és l'espai més adequat (presencial o en remot) per desenvolupar cada tasca/reunió.

- La reorganització dels espais físics: és important repensar la distribució i usos dels espais d'oficina. En aquest sentit tenim l'exemple de Danone, que ha habilitat espais de connexió i de col·laboració, i cabines individuals i espais per al treball enfocat. Un altre exemple és el districte administratiu de la Generalitat de Catalunya on s'han creat "barris" que permeten agrupar els membres d'un mateix equip, configurant així uns espais atractius per treballar de forma presencial. En aquesta mateixa línia, per a NTT Data ha estat important establir uns rituals d'equip per tal de fomentar la relació i els espais de socialització.

- L'adaptació dels estils de lideratge a les noves necessitats dels equips híbrids: el nou paradigma requereix un lideratge responsable, basat en la confiança, orientat als resultats i centrat en els valors.

- Connectar el model híbrid amb la gestió dels recursos: el canvi de l'estil de lideratge és un factor necessari però no suficient per adaptar l'organització al nou context. És imprescindible també un canvi cultural centrat, sobretot, en la gestió de les persones, del talent i del desenvolupament professional.

- Prevenir els riscos: si bé és innegable que el sistema híbrid ofereix més avantatges que inconvenients no està exempt d'alguns riscos i contrapartides (trade-offs) que cal prevenir i gestionar. Per exemple, pot provocar una disminució de la confiança, pot fer més difícil la cohesió dels equips, pot excloure determinats col·lectius que se sentiran agreujats amb la situació, etc.

En definitiva aquesta és una transformació que, ara que està en la fase inicial a la majoria d'organitzacions, requereix d'un esforç proactiu per part de les direccions per crear les condicions necessàries per convertir-ho en una oportunitat de millora més que en una nova font de dificultats.