En una jornada celebrada aquest matí a la seu de la Federació de Municipis de Catalunya diversos electes i tècnics locals han debatut aquest pla, que ha estat presentat per representants de l’Agència de Residus de Catalunya, que serà el full de ruta per a la millora de les infraestructures públiques de residus a Catalunya en la propera dècada

L’objectiu que es vol aconseguir és avançar cap a un model més eficient i sostenible, fomentant la prevenció, la recollida selectiva i el tractament adequat dels residus, d’acord amb els objectius europeus d’economia circular






04/07/2025

Ha inaugurat la jornada el president de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Mataró, David Bote, que també és president de la Comissió de Gestió de Residus de l’FMC. A continuació, Albert Planell, director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), i Josep Simó, director de l’Àrea d’Infraestructures de l’ARC, han presentat la proposta del Pla d’infraestructures de prevenció i tractament de residus.

Aquest pla representa una transformació profunda i estructural del model de gestió de residus municipals a Catalunya i marca objectius ambiciosos per al 2035 en compliment de les normatives europees; d’una banda, la reducció del dipòsit controlat de residus a menys del 10%, avançant cap al tancament progressiu dels abocadors; i d’altra banda, l’assoliment d’un mínim del 65% de valorització material del total de residus municipals.

La primera proposta del Pla contempla un conjunt de mesures destinades a millorar la gestió dels residus a Catalunya. Entre aquestes, destaca la creació d’una nova xarxa de Centres de Recursos orientada a fomentar la reutilització, l’ecodisseny, la formació i la reparació. També es preveu un reforç en la valorització material, impulsant especialment el reciclatge de fraccions com els voluminosos o el tèxtil, així com la millora de la xarxa de deixalleries.

Pel que fa al tractament de residus, s’impulsaria la construcció de dues noves plantes per al tractament de la fracció orgànica i l’ampliació de 13 instal·lacions existents, amb un increment de capacitat de 300.000 tones anuals. A més, s’instal·laran set noves plantes de tractament per a la fracció resta, que suposaran un augment de 200.000 tones anuals, i es renovaran les plantes actuals. Finalment, aquesta versió preveu la creació de set nous centres de transferència per optimitzar la logística i concentrar el tractament final en instal·lacions més eficients.