En una jornada celebrada aquest matí a la seu de la Federació de Municipis de Catalunya diversos electes i tècnics locals han debatut aquest pla, que ha estat presentat per representants de l’Agència de Residus de Catalunya, que serà el full de ruta per a la millora de les infraestructures públiques de residus a Catalunya en la propera dècadaL’objectiu que es vol aconseguir és avançar cap a un model més eficient i sostenible, fomentant la prevenció, la recollida selectiva i el tractament adequat dels residus, d’acord amb els objectius europeus d’economia circular
04/07/2025
Ha inaugurat la jornada el president de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Mataró, David Bote, que també és president de la Comissió de Gestió de Residus de l’FMC. A continuació, Albert Planell, director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), i Josep Simó, director de l’Àrea d’Infraestructures de l’ARC, han presentat la proposta del Pla d’infraestructures de prevenció i tractament de residus.
Aquest pla representa una transformació profunda i estructural del model de gestió de residus municipals a Catalunya i marca objectius ambiciosos per al 2035 en compliment de les normatives europees; d’una banda, la reducció del dipòsit controlat de residus a menys del 10%, avançant cap al tancament progressiu dels abocadors; i d’altra banda, l’assoliment d’un mínim del 65% de valorització material del total de residus municipals.
La primera proposta del Pla contempla un conjunt de mesures destinades a millorar la gestió dels residus a Catalunya. Entre aquestes, destaca la creació d’una nova xarxa de Centres de Recursos orientada a fomentar la reutilització, l’ecodisseny, la formació i la reparació. També es preveu un reforç en la valorització material, impulsant especialment el reciclatge de fraccions com els voluminosos o el tèxtil, així com la millora de la xarxa de deixalleries.
Pel que fa al tractament de residus, s’impulsaria la construcció de dues noves plantes per al tractament de la fracció orgànica i l’ampliació de 13 instal·lacions existents, amb un increment de capacitat de 300.000 tones anuals. A més, s’instal·laran set noves plantes de tractament per a la fracció resta, que suposaran un augment de 200.000 tones anuals, i es renovaran les plantes actuals. Finalment, aquesta versió preveu la creació de set nous centres de transferència per optimitzar la logística i concentrar el tractament final en instal·lacions més eficients.
Contingut relacionat
AQUESTA WEB UTILITZA GALETES
Les galetes són importants, influeixen en l''experiència de navegació, ens ajuden a protegir la privacitat i permeten realitzar les peticions que ens solicitin a través de la web.
Utilitzem galetes propies, aquestes són estrictament necessàries per el funcionamint bàsic de la web i, per tant, sempre estan actives. Altrament, també utilitzem galetes de tercers, aquestes són opcionals i es poden configurar des de la opció de Configurar Galetes.
Més informació en la nostra Política de Galetes.
Galetes estrictament necessàriesAquestes galetes són essencials per al funcionament del lloc web i no poden desactivar-se en els nostres sistemes. S'ajusten en resposta a les seves accions per proporcionar serveis com la personalització de les preferències de privacitat, la iniciació de sessió o l'ompliment de formularis.
Galetes de tercersAquestes galetes ens permeten rastrejar les visites i les fonts de trànsit, el que ens habilita per avaluar i millorar el rendiment del nostre lloc web.