Davant de l'augment de casos de trastorns de conducta alimentària (TCA) els darrers anys i la demanda per part de les escoles d'activitats dutes a terme per especialistes, representants de l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB) s’han reunit avui amb la Federació de Municipis de Catalunya per valorar possibles línies de col·laboració entre les dues entitats

15/04/2024

La secretària general adjunta de la Federació de Municipis de Catalunya, Carolina Telechea, acompanyada per Maribel Pleguezuelos, tècnica de Salut Pública de l’FMC, ha rebut aquest matí a la seu de l’FMC, Sara Bujalance, directora general de l’ACAB, i Anna Figuer, psicòloga i formadora de l’Equip de prevenció de l’ACAB, que han donat a conèixer el programa de prevenció que aquesta associació està portant a terme.

L'ACAB és una entitat sense afany de lucre, creada l’any 1992 a iniciativa de famílies amb pacients amb trastorns alimentaris que estaven sent tractats a l'Hospital Clínic de Barcelona, per tal de poder identificar què els passava, quines solucions i recursos tenien al seu abast i fer acompanyament durant tot el procés per recuperar i millorar la seva qualitat de vida i la salut. Inicialment només feien suport psicosocial i a partir de 2006 obren una nova línia d’acció orientada a la prevenció i promoció de la salut per fer detecció precoç del debut en trastorns alimentaris, especialment en aquells col·lectius més vulnerables, com els infants, els adolescents, els joves o les dones, com a conseqüència de les malalties per TCA, principalment l’anorèxia i la bulímia. En aquest sentit, van crear el Programa de Prevenció dels TCA, que treballa amb els departaments de Salut i d'Educació.

Des de l’ACAB ens han explicat que des de fa uns anys els arriba molta demanda de col·laboració a través de les escoles per la detecció precoç que s'hi fa, però en la majoria dels casos els ajuntaments no tenen prou informació. Per això, primer faran arribar la informació als ajuntaments per tal que puguin saber el catàleg formatiu que tenen per poder-lo incloure dins dels seus projectes. En aquest sentit, ens informen també que abans de l'estiu es publicarà una Guia gratuïta elaborada entre l'entitat i el Departament de Salut i d'Educació.

En la reunió d’avui l’ACAB ha sol·licitat a l’FMC col·laboració per a la difusió del programa de prevenció orientat a l’àmbit comunitari (escoles, entitats de lleure, espais esportius, etc.) entre els nostres adherits. A més, en funció de l’interès que desperti la iniciativa entre els ajuntaments, consells comarcals i diputacions, des de l’Àrea de Formació de l’FMC es valorarà la possibilitat d’organitzar una sessió de formació de formadors, adreçada principalment a professionals dels ajuntaments dels diferents departaments implicats (infància, joventut, salut, educació...).