Amb motiu del Dia d’Europa, el pròxim 9 de maig, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis i Comarques hem elaborat la ‘Declaració municipalista en commemoració del Dia d’Europa’, en la que reiterem el compromís del municipalisme català amb el projecte de construcció europea i amb els valors que han fet d’Europa un referent global de democràcia i benestar

08/05/2024

Ambdues entitats compartim que el compromís del món local català amb la construcció europea és sòlid i de molt llarg recorregut. La Unió Europea ha estat clau per mitigar els efectes de la crisi generada per la COVID-19 i avançar en un procés de transformació del model productiu europeu, situant l’economia verda i digital en l’eix i la resiliència i la cohesió social com a vectors estructurants. També els fons Next Generation EU han permès als governs locals del país abordar alguns dels principals reptes, tot i que ara ens trobem amb dificultats en l’execució, justificació i de compliment de termini.

L’actual context de tensions geopolítiques i la guerra a Ucraïna estan portant a molts estats membres i a la pròpia Unió Europea a reflexionar sobre la necessitat d’incrementar els pressupostos en matèria de defensa i seguretat amb l’objectiu de garantir l’autonomia estratègica europea. Això pot condicionar de manera decisiva el proper Marc Financer Plurianual que les noves institucions que emergeixin de les eleccions del proper mes de juny hauran d’impulsar per al període 2028-2034.

Us adjuntem la declaració conjunta per si us és d’utilitat.