Llei 1/2025, d’1 d’abril, publicada al BOE número 80, de 2 d’abril de 2025
08/04/2025
S’ha publicat la Llei 1/2025, d’1 d’abril, de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, que té per objecte la prevenció i reducció de les pèrdues d’aliments per part de tots els agents de la cadena alimentària, establint una jerarquia de prioritats de solució i donant resposta a l’objectiu sobre el sistema alimentari de producció i consum responsables de l’Agenda 2030.
Segons la disposició final vintena de la Llei, la major part d’aquesta entra en vigor el 2 de gener de 2025. No obstant, es tracta d’un error que prové de la redacció inicial del projecte de llei. Malgrat l’error, i a l’espera que el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació publiqui una correcció, la major part de la llei ha entrat en vigor el passat 3 d’abril, llevat dels articles 6 i 7, que entraran en vigor el 3 d’abril de 2026.
La norma posa al centre l’eficiència en l’ús dels recursos, prioritzant la sostenibilitat enfront a l’aspecte econòmic exclusivament. La llei té com a objectius prevenir el malbaratament alimentari, fomentar la donació d’excedents i impulsar l’educació i sensibilització de ciutadans i empreses.
La llei defineix com a malbaratament alimentari "la part dels aliments destinada a ser ingerida pels humans i que acaba sent rebutjada com a residu”.
En primer lloc, pretén prevenir tant les pèrdues com el malbaratament, mitjançant la transformació dels aliments. Per aquest motiu, estableix una jerarquia de prioritats que hauran d’atendre els agents de la cadena: la prioritat serà la donació i altres tipus de redistribució per al consum humà, seguida de l’alimentació animal i, posteriorment, el seu ús com a subproductes en una altra indústria. En última instància, ja com a residus, es dedicaran a l’obtenció de compost per al seu ús en el sòl i, quan no sigui possible, per a biogàs o combustibles.
Des de l’entrada en vigor, les Administracions Públiques estan obligades a dissenyar plans de col·laboració pública-privada per a reduir el malbaratament alimentari, així com impulsar campanyes divulgatives sobre consum responsable. Així mateix, hauran d’informar els consumidors de pautes per a una millor planificació dels seus menús i compres, amb l’impuls dels aliments frescos, de temporada i de proximitat. També hauran de promoure la cuina de reaprofitament, les bones pràctiques d’emmagatzematge i altres hàbits responsables. La norma insisteix en la importància de la coordinació pública-privada, la coherència legislativa i la rellevància d’incloure en aquesta línia els programes d’alimentació escolar.
Finalment, la llei preveu un règim sancionador:
- Les infraccions lleus, com no aplicar la jerarquia o impedir la donació d’aliments, seran sancionades amb un advertiment o una multa de fins a 2.000 euros.
- Les greus, com l’acumulació d’infraccions lleus o no disposar de plans de prevenció, amb una multa d’entre 2.001 i 60.000 euros.
- La reiteració d’infraccions greus donarà lloc a una infracció molt greu, sancionada amb una multa d’entre 60.001 i 500.000 euros.
Les comunitats autònomes podran incrementar aquests llindars i imposar noves sancions.
Contingut relacionat
AQUESTA WEB UTILITZA GALETES
Les galetes són importants, influeixen en l''experiència de navegació, ens ajuden a protegir la privacitat i permeten realitzar les peticions que ens solicitin a través de la web.
Utilitzem galetes propies, aquestes són estrictament necessàries per el funcionamint bàsic de la web i, per tant, sempre estan actives. Altrament, també utilitzem galetes de tercers, aquestes són opcionals i es poden configurar des de la opció de Configurar Galetes.
Més informació en la nostra Política de Galetes.
Galetes estrictament necessàriesAquestes galetes són essencials per al funcionament del lloc web i no poden desactivar-se en els nostres sistemes. S'ajusten en resposta a les seves accions per proporcionar serveis com la personalització de les preferències de privacitat, la iniciació de sessió o l'ompliment de formularis.
Galetes de tercersAquestes galetes ens permeten rastrejar les visites i les fonts de trànsit, el que ens habilita per avaluar i millorar el rendiment del nostre lloc web.