El reglament aprovat regula els procediments mitjançant els quals els ciutadans poden tramitar les reclamacions que s’interposin contra les resolucions en matèria d’accés a la informació. En destaca el procediment amb mediació, que persegueix que les parts construeixin per si mateixes una solució a la controvèrsia. També té funcions d’assessorament en la matèria, la formació, la difusió i la recerca

20/07/2017

La Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública és l’òrgan encarregat de vetllar pel compliment i les garanties del dret de les persones a l’accés a la informació pública. Es tracta d’un òrgan adscrit al Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència que gaudeix de plena independència orgànica i funcional.

Per tal d’accedir a la Comissió i fer arribar les reclamacions, el reglament aprovat preveu la comunicació electrònica i un portal on es publiquen els acords i resolucions. Les respostes emeses s’han de publicar al portal en un termini màxim de quinze dies i el mateix portal incorpora també un cercador d’acords i resolucions.

El text aprovat també defineix la composició de la Comissió, que ha de ser liderada per un president, i les decisions, acordades en ple. Ha de ser integrada per un mínim de tres i un màxim de cinc membres, que hauran de ser juristes especialistes en dret públic i tècnics en matèria d’arxius o gestió documental. Els membres hauran d’exercir el càrrec en règim de dedicació exclusiva i la mateixa composició ha de procurar garantir la paritat de gènere.

També compta amb una secretaria tècnica i existeix la possibilitat de crear un comitè assessor extern amb la capacitat d’emetre recomanacions i suggeriments sempre que sigui consultat.