Ahir va inaugurar la Comissió Europea el seu web Wifi4EU i va convidar tots els municipis europeus a apuntar-s'hi abans no es faci la primera convocatòria de projectes a mitjans del mes de maig per poder rebre finançament de la UE per instal·lar en el seu terme municipal punts d'accés wifi públic i gratuït






20/03/2018

La iniciativa Wifi4EU ofereix bons per un valor de 15.000 euros als municipis que instal·lin wifi en els seus espais públics, com ara biblioteques, museus, parcs o places. Tal com va dir el president Juncker el 2016 en el seu discurs sobre l'estat de la Unió, l'objectiu és interconnectar per wifi gratuït d'aquí al 2020 tots els municipis d'Europa.

Els municipis poden fer servir els bons Wifi4EU per instal·lar wifi gratuït als espais públics de les seves viles. Només n'han d'assumir els costos de manteniment.

«Amb la inauguració del web Wifi4EU volem ajudar els municipis a oferir wifi gratis. És Aquesta és una iniciativa molt important, però també vull aprofitar per demanar al Parlament Europeu i al Consell que enllesteixin tan aviat com puguin els debats sobre la proposta d'aprovació d'un codi de telecomunicacions que garanteixi la connectivitat d'alta velocitat a tot el territori de la UE. Això requereix que es coordini a nivell europeu tot l'espectre necessari i que es fomenti la inversió en les xarxes d'alta capacitat que la UE necessita», va declarar ahir el vicepresident de la Comissió Europea responsable del Mercat Únic Digital, Andrus Ansip.

«La iniciativa Wifi4EU ofereix als ciutadans accés gratuït a Internet en els espais públics de tot Europa. Tots els municipis europeus podran disposar de wifi gratuït perquè els ciutadans puguin aprofitar totes les oportunitats que ofereix Internet. És, doncs, un pas més cap a l'enllestiment del mercat únic digital», va declarar ahir també la comissària d'Economia i Societat Digitals, Mariya Gabriel.

Fins al 2020 es destinaran 120 milions d'euros del pressupost de la UE a finançar el wifi gratuït a espais públics de 8.000 municipis de tots els estats membres, a més de Noruega i Islàndia.

Com demanar els bons Wifi4EU

- Inscripció: els municipis han d'apuntar-s'hi a partir del 20 de març del 2018;

- Sol·licitud: la primera convocatòria de propostes s'obrirà a mitjans del mes de maig del 2018 i els municipis que s'hi hagin apuntat podran rebre un primer lot de 1.000 bons Wifi4EU, d'un valor de 15.000 euros cadascun, que es concediran per ordre de presentació de les sol·licituds;

- Adjudicació: per garantir l'equilibri geogràfic, la Comissió anunciarà quins són els 1.000 municipis que rebran finançament arran de la primera convocatòria; cada país que hi participi podrà rebre un mínim 15 bons.

- Noves convocatòries: els propers dos anys està previst fer quatre convocatòries més.

Les xarxes Wifi4EU seran gratuïtes, no inclouran publicitat i no recaptaran dades personals. Ara bé, només es finançaran les xarxes que no dupliquin cap oferta pública o privada gratuïta ja existent de qualitat similar en el mateix espai.