• Descarregar Google Play Store
  • Descarregar Apple Store
  • E-Mail
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • RSS
  • Flickr
L'AMB posa en marxa la xarxa metropolitana de refugis climàtics (XMRC) per protegir la població de la calor extrema
L'AMB posa en marxa la xarxa metropolitana de refugis climàtics (XMRC) per protegir la població de la calor extrema


S'han habilitat un total de 20 espais —equipaments públics i parcs metropolitans— que serviran com a recer per a la ciutadania quan es produeixin onades de calor. Aquesta estratègia d'adaptació davant dels efectes del canvi climàtic sobre la població metropolitana està emmarcada dins del Pla clima i energia 2030. Altres accions de l'AMB per mitigar aquesta conseqüència del canvi climàtic són la redacció de plans locals d'adaptació per als municipis, i la construcció d'habitatges i equipaments amb criteris d'eficiència energètica

16/07/2021

L'AMB ha posat en marxa la xarxa metropolitana de refugis climàtics 'XMRC', un conjunt d'espais accessibles que proporcionen confort tèrmic, descans i seguretat davant d'episodis meteorològics extrems, com les onades de calor. En la situació d'emergència climàtica en què ens trobem, aquests fenòmens cada vegada són més freqüents i intensos.

La XMRC inclou dues tipologies de refugis climàtics: els interiors, com biblioteques i centres cívics, i els exteriors, com alguns parcs i espais verds metropolitans. Aquests equipaments i espais públics compatibilitzen els usos i les funcions habituals amb aquest servei durant els episodis de temperatures extremes.

Els refugis climàtics interiors, conformats bàsicament per equipaments públics repartits arreu de la metròpolis, estan equipats amb refrigeració, de manera que poden garantir unes condicions adequades per apaivagar la forta calor, amb una temperatura que es manté al voltant dels 26 °C.

Els refugis climàtics exteriors, situats en alguns parcs del territori metropolità, disposen d'una regulació tèrmica natural, ja que la presència d'aigua, de vegetació arbòria densa i de terreny permeable actuen com a reguladors de la temperatura i permeten gaudir d'un ambient més fresc. En un context d'augment d'onades de calor, disposar d'un espai públic funcional és fonamental per salvaguardar la salut i el benestar de les persones. Gràcies a la presència de vegetació, els espais verds tenen una temperatura inferior a la d'altres espais urbans i generen un efecte refrescant que s'estén pel seu entorn proper, que en funció de la grandària de l'espai verd és més o menys ampli.

En general, els espais verds amb una presència de vegetació moderada poden tenir una diferència d'uns 2-3 °C (durant el dia) respecte a zones sense vegetació. Aquesta diferència de temperatura s'incrementa després de la posta de sol, sobretot en llocs menys humits, on la temperatura pot baixar fins a 5 °C, i en alguns casos fins a 6,5 °C.

Els refugis climàtics exteriors també resulten molt adequats davant de la presència, encara activa, de la covid-19, ja que són espais oberts i segurs que ajuden la ciutadania a protegir-se de la calor.

Els refugis climàtics de la XMRC oferiran a la ciutadania, en especial a la població més vulnerable a les onades de calor, espais adequats per recuperar-se de l'estrès tèrmic que provoquen les altes temperatures sobre el cos humà. Aquests equipaments i espais públics podran acollir la població en general, però prioritzen les persones vulnerables a les altes temperatures, com la gent gran, els nadons o els malalts crònics.

Els refugis no estaran actius només durant els episodis oficials d'onada de calor (períodes de més de tres dies seguits de temperatures extremes), sinó també durant la resta de dies calorosos aïllats.

L'objectiu general de la XMRC és que qualsevol persona resident a l'àrea metropolitana de Barcelona disposi d'un d'aquests refugis a menys de 10 minuts a peu des de casa seva.

Relacionats:

/ ENLLAÇOS
Més informació


BANC DE BONES PRÀCTIQUES
ODS - FOCUS D'INNOVACIÓ LOCAL
CODI DE RÈGIM LOCAL
FORMACIÓ
BUTLLETÍ DIGITAL
REVISTA FMC
BANC DE BONES PRÀCTIQUES
FOCUS D'INNOVACIÓ LOCAL
PERFIL DEL CONTRACTANT
CODI DE RÈGIM LOCAL
FORMACIÓ
BUTLLETÍ DIGITAL
REVISTA FMC