El Segell reconeix els plans de les ciutats per assolir la neutralitat climàtica ja d'aquí al 2030 i té per objecte facilitar l'accés al finançament públic i privat per assolir aquest objectiu






25/03/2024

El passat dijous 21 de març la Comissió Europea va concedir l'etiqueta de missió de la UE a 23 ciutats que formen part de la missió de la UE per a ciutats intel·ligents i climàticament neutres, una de les missions de la UE en el marc d'Horitzó Europa. El Segell reconeix els plans de les ciutats per assolir la neutralitat climàtica ja d'aquí al 2030 i té per objecte facilitar l'accés al finançament públic i privat per assolir aquest objectiu. A l'octubre de 2023 ja van rebre el Segell les deu primeres ciutats (aquí la informació).

L'etiqueta de missió de la UE va ser concedida durant una cerimònia amb alcaldes i representants de les ciutats a les Jornades de Recerca i Innovació de la UE (aquí més informació), el fòrum més important d'Europa per debatre el futur de la ciència i la innovació i crear solucions conjuntament amb els ciutadans i les parts interessades.

Les 23 ciutats que han rebut l'etiqueta són: Ioannina, Kalamata, Kozani, Salònica (Grècia), Heidelberg (Alemanya), Lovaina (Bèlgica), Espoo, Lahti, Lappeenranta, Tampere, Turku (Finlàndia), Barcelona, Sevilla (Espanya), Pecs (Hongria), Malmö (Suècia), Guimaraes, Lisboa (Portugal), Florència, Parma (Itàlia), Marsella, Lió (França), Limassol (Xipre) i Izmir (Turquia).

L'etiqueta de missió de la UE és una fita important a la feina de les ciutats. Reconeix l'èxit del desenvolupament dels contractes de ciutat pel clima, que esbossen la visió general de les ciutats per a la neutralitat climàtica i que contenen un pla d'acció i una estratègia d'inversió. Les ciutats creen conjuntament els seus contractes de ciutat pel clima amb les parts interessades locals, inclòs el sector privat i els ciutadans.

L'Acord Climàtic de Ciutat defineix el Compromís de Barcelona cap a la neutralitat climàtica el 2030 i dibuixa el full de ruta de descarbonització de la ciutat a través d'un pla d'acció i un pla d'inversions centrats els sectors clau per al funcionament de la ciutat, que alhora són els principals generadors d’emissions de gasos amb efecte hivernacle: la mobilitat i el transport, els edificis i l'entorn construït, la generació d'electricitat, la gestió dels residus, el cicle de l'aigua i la infraestructura verda (aquí la informació).

Font: Comissió Europea - 21 de març 2024.