Els guanyadors d'aquest any són ciutats i municipis de Croàcia, Eslovènia, Espanya, Itàlia i Suècia






29/04/2024

La Comissió Europea ha anunciat els guanyadors de la tercera edició dels Premis Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat. Els premis celebren les localitats i les regions de tota la UE que prediquen amb l'exemple en polítiques inclusives.

Els guanyadors d'aquest any són ciutats i municipis de Croàcia, Eslovènia, Espanya, Itàlia i Suècia. Han rebut el guardó per la tasca de construcció de societats més justes mitjançant la promoció de la diversitat i la inclusió per motius de sexe, origen racial i ètnic, religió i creences, discapacitat, edat i orientació sexual.

Els guanyadors dels Premis de les Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat 2024 són:
- A la categoria de Localitats de més de 50 000 habitants:
  • L'or és per a la ciutat de Zagreb (Croàcia) per la sèrie d'iniciatives i estratègies específiques sobre la manera de recolzar, protegir i incloure les dones, les persones amb discapacitat, les persones LGBTIQ+, els migrants i els gitanos.
  • La plata és per al municipi de Växjö (Suècia) pel seu enfocament integral en la integració de les perspectives de gènere a les seves estratègies i programes.
  • El bronze és per a la ciutat de La Laguna (Espanya) per la seva àmplia sèrie d'iniciatives i l'abast de les estratègies sobre el gènere, els migrants, la discapacitat, l'edat, les persones LGBTIQ, l'ètnia i la religió.
- A la categoria de Localitats de menys de 50 000 habitants:
  • L'or és per a la ciutat de Corbetta (Itàlia) per la seva àmplia sèrie d'accions i iniciatives amb un enfocament interseccional i participatiu, concretament pel que fa a les persones amb discapacitat, les dones i les persones LGBTIQ.
  • La plata és per a la ciutat de Miranda d'Ebre (Espanya) per l'enfocament innovador de la Casa de la Igualtat, eix central per a l'execució de programes, i per les iniciatives de lluita contra diverses formes de discriminació. La Casa ofereix actes culturals i iniciatives comunitàries i en matèria d'educació i sensibilització.
  • El bronze és per al municipi de Casares (Espanya) per la seva encomiable ambició i compromís amb la promoció de la igualtat i la inclusió, malgrat la seva població relativament petita de 9.000 habitants.
- Premi específic a les autoritats que faciliten localitats i regions segures per a les dones en tota la seva diversitat, mitjançant la lluita contra la violència contra les dones:
  • L'or és per a la ciutat de Ljubljana (Eslovènia), que recolza els esforços solidaris, en col·laboració amb la societat civil, per crear un sistema integral de suport en matèria de lluita contra la violència contra les dones.
  • La plata és per a la ciutat de Miranda d'Ebre (Espanya), que reuneix responsables polítics, educadors, serveis socials i societat civil, amb la participació activa de les dones afectades, per exemple, mitjançant una iniciativa en què participen la policia i serveis socials per facilitar allotjament segur i d'emergència a les víctimes.
  • El bronze és per al municipi de Växjö (Suècia) per la planificació estratègica en matèria de finançament, suport i conscienciació, així com pel seu departament especial dedicat a la lluita contra la violència contra les dones.
- El premi del públic, que va votar durant la cerimònia, és per a Corbetta (Itàlia).

Els Premis Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat anuals, que es van posar en marxa en el marc del Pla d'Acció de la UE Antiracisme per al 2020-2025 i l'Estratègia per a la Igualtat de les Persones LGBTIQ, formen part de la tasca de la Comissió a favor d'una Unió de la Igualtat. Els premis celebren la feina feta per les ciutats, pobles o regions de la Unió Europea per promoure la inclusió i crear societats lliures de discriminació. Inclou iniciatives que promouen la diversitat i la inclusió en termes de sexe, origen racial o ètnic, religió o creences, discapacitat, edat i igualtat LGBTIQ. El jurat també va avaluar l'atenció de les autoritats a la interseccionalitat, és a dir, la relació interconnectada dels diferents riscos de discriminació i desavantatge.

La convocatòria de la tercera edició va estar oberta del 6 de desembre del 2023 al 15 de febrer del 2024. Un jurat d'experts va avaluar les candidatures de totes les categories en funció d'una sèrie de criteris, com ara el caràcter i l'abast de les iniciatives, el nivell de responsabilitat i compromís, la qualitat i sostenibilitat de les iniciatives i la participació de les persones exposades a la discriminació en la formulació de polítiques.

Els noms dels guanyadors dels premis d'aquest any es van anunciar durant una cerimònia celebrada a Brussel·les amb motiu de l'inici del Mes Europeu de la Diversitat del 2024. El Mes Europeu de la Diversitat es va celebrar per primera vegada el maig del 2020 com a part del desè aniversari de la Plataforma de la UE sobre les Cartes de la Diversitat. El Mes celebra els esforços per contribuir a crear entorns igualitaris i inclusius en benefici de tothom. Aquesta iniciativa forma part del compromís de la Comissió Europea de lluitar contra la discriminació i de promoure uns llocs de treball diversos i inclusius (aquí més informació).

Font: Comissió Europea - 26 d'abril 2024.