Malgrat la tenacitat de molts governs locals d'abordar processos de canvi de les estructures municipals, les dades empíriques posen de manifest que la modificació de la cultura organitzativa és més determinant que les reestructuracions en l'èxit dels processos de transformació






24/04/2018

A més, en un context complex i de canvi constant com l'actual és clau el predomini d'una cultura organitzativa adaptable en substitució de les d’arrel tradicional basades en normes, en estructures rígides, en el control i en la competència. Ben al contrari, el model de cultura que s'ajusta a les circumstàncies actuals és la fonamentada en valors de cooperació, facilitació, creativitat i innovació.

A l'hora de dissenyar l'estratègia per promoure el canvi de cultura organitzativa cal fer una diagnòsi acurada de la situació actual per determinar:

- Si cal adoptar un enfocament directe o indirecte. En el primer cas cal un lideratge fort, l'explicitació de la voluntat de canvi, la definició de l'objectiu final i la formulació de l'estratègia per arribar-hi. Per contra, quan es consideri més adient una aproximació indirecta, cal evitar mencionar la voluntat de transformació de l'organització, ja que, pel contrari, cal anar introduïnt processos i pràctiques organitzatives en la direcció del canvi desitjat.

- Si cal un "big bang" o un procés gradual. En el primer escenari és imprescindible el lideratge d'un equip de projecte que piloti el procés. Quan s'opti per un procés gradual cal anar establint objectius menys ambiciosos i de caràcter parcial (de departament en departament o d'aspecte organitzatiu en aspecte organitzatiu).

A més de la transformació de les dinàmiques de funcionament de l'administració municipal, cal no oblidar la importància de l'aliniació de l'actitud dels càrrecs electes i de la cultura de les comunitats a l’interactuar amb l’ajuntament.