• Descarregar Google Play Store
  • Descarregar Apple Store
  • E-Mail
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • RSS
  • Flickr
Congrés Mundial de Recerca en Usos del Temps i la Time Use Week
Congrés Mundial de Recerca en Usos del Temps i la Time Use Week


Obertes les inscripcions a la Time Use Week i al Congrés Mundial de Recerca en Usos del Temps, que se celebrarà presencialment a Barcelona del 25 al 29 d'octubre. Aquest és coorganitzat la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona i Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society (BTUI) fruit d'un acord marc amb l'objectiu d'impulsar pactes del temps en tot el territori català per millorar la vida de la ciutadania i posicionar Catalunya i els seus municipis com a referents mundials

27/09/2021

L'Associació Internacional de Recerca en Usos del Temps (IATUR, per les seves sigles en anglès) celebrarà el 43è Congrés Mundial a Barcelona del 27 al 29 d'octubre dins dels actes que formen part de la Time Use Week (també coneguda com a Setmana dels Horaris).
 
El dimarts 26 tindrà lloc de 10 a 18.30h la jornada de polítiques del temps locals i regionals, per fomentar l’intercanvi de bones pràctiques. Es planteja un dia sencer d’intercanvi i treball en xarxa entre municipis de tot Europa interessats en polítiques de temps, que inclou:
- Presentació de les conclusions dels debats de polítiques locals de temps que s’han fet durant aquest any sobre polítiques com la mobilitat i la ciutat dels 15 minuts, polítiques de cures aplicades durant la pandèmia, la cronobiologia aplicada a l’arquitectura de la ciutat, etc. Es donarà a les persones assistents l’informe de conclusions elaborat, conjuntament entre DIPLOCAT i la Barcelona Time Use Initiative.
- El rellançament de la Xarxa Local i Regional de governs per les polítiques de temps i s’explicarà els objectius de la xarxa i com formar-hi part
- Celebració de diferents tallers pràctics sobre com implementar polítiques de temps en l’àmbit local i metropolità: com fer un pacte del temps? quines polítiques s’impulsen les oficines del temps?
- Xerrada sobre la relació entre temps, salut mental i bancs del temps, com un exemple per enfortir la ciutadania i la cohesió social
En la jornada, que està adreçada a càrrecs electes i a persones tècniques dels ajuntaments, hi participaran municipis de tot Catalunya i d’Europa com Barcelona, Terrassa, Girona, Lleida, Estrasburg, Rennes, Milà, Bolzano, Bergamo entre d'altres.

Divendres 29 de 17 a 18h, com a punt final i àlgid de la Time Use Week 2021, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, conjuntament amb el president de l’IATUR presentaran la Declaració de Barcelona en Polítiques del Temps, la primera declaració política internacional en polítiques del temps, signada per les principals institucions, organitzacions i centres de recerca mundials, que demana reconèixer el dret al temps, com un dret de la ciutadania. Durant la presentació, es presentaran les línies mestre del full de ruta 2022-24 per aconseguir que els compromisos adquirits esdevinguin una realitat, tot creant l’Agenda Local i Regional del Temps i treballant a nivell global per a reconèixer el dret al temps, com a mesura de salut, igualtat, sostenibilitat i productivitat.

En la declaració hi assistiran les persones representants dels agents socials i de recerca, així com de la societat civil, que han firmat la Declaració. Al acabar hi haurà un petit refrigeri per a totes les persones assistents.

L'objectiu del Congrés és mostrar els avenços de la recerca i connectar-los amb polítiques del temps concretes i aplicables per a la ciutadania. El Congrés tindrà dues ponències principals: una que connecta la salut pública i les polítiques del temps en l'era postcovid, en què conversaran Oriel Sullivan, professora de sociologia de gènere a la University College London (UCL) i responsable de l'Enquesta europea harmonitzada sobre usos del temps al Regne Unit entre el 2014 i el 2015; i Carmen Cabezas, metgessa i doctora en Medicina i actualment secretària de Salut Pública. La segona ponència versarà sobre la mesura dels usos del temps i com ens poden ajudar a combatre  la pobresa del temps i, especialment, l'impacte per gènere, en una conversa entre Anne Clémenceau, directora de l'Eurostat i responsable d'enquestes de temps europees; Lídia Arroyo, sociòloga i antropòloga especialitzada en gènere i inclusió digital; i Indira Hiraway, directora i professora d'economia del Centre per Alternatives de Desenvolupament (CFDA) a l'Índia i especialista en pobresa del temps. Aquests esdeveniments seran en anglès i accessibles per a les persones inscrites al Congrés. L'ecosistema de recerca català disposa d'un preu reduït per poder accedir al congrés.

Serà una ocasió clau per connectar l'ecosistema de recerca i polític català i internacional amb usos del temps i enfortir el lideratge de Catalunya i els seus municipis, especialment Barcelona i la seva metròpolis, com a referents mundials del temps saludable, igualitari i productiu, que beneficiarà tota la ciutadania i, especialment, els col·lectius més afectats per la pobresa de temps (dones i persones amb menys recursos).

La Time Use Week acabarà amb la presentació d'una declaració mundial pionera per promoure el dret al temps com un dret de la ciutadania.  

Tots els actes de la Time Use Week seran gratuïts, en modalitat híbrida i traduïts simultàniament (català i anglès). Per assistir-hi cal registrar-se prèviament. La majoria se celebraran a Sant Pau, tot i que també hi haurà actes descentralitzats en diferents punts del territori, com a Girona i Lleida, o organitzats per organitzacions socials: PIMEC, AEBALL, Respon.cat, entre altres.
Relacionats:

/ ENLLAÇOS
Més informació i inscripcions
Programa


BANC DE BONES PRÀCTIQUES
ODS - FOCUS D'INNOVACIÓ LOCAL
CODI DE RÈGIM LOCAL
FORMACIÓ
BUTLLETÍ DIGITAL
REVISTA FMC
BANC DE BONES PRÀCTIQUES
FOCUS D'INNOVACIÓ LOCAL
PERFIL DEL CONTRACTANT
CODI DE RÈGIM LOCAL
FORMACIÓ
BUTLLETÍ DIGITAL
REVISTA FMC